utorak 11 decembar 2018
bsenfrdeitrusrsl

AMS RS i AMD nizom aktivnosti podržavaju manifestaciju "Evropska sedmica mobilnosti"

BANJALUKA - Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društva (AMD) i ove godine nizom aktivnosti podržavaju manifestaciju "Evropska sedmica mobilnosti" koja se obilježava u periodu od 16. do 22. septembra 2017. godine širom Republike Srpske.

Manifestacija se u gradovima Evrope sprovodi od 2002. godine, a ove se fokusira na dijeljenje pod sloganom "Čista, zajednička i inteligentna mobilnost".

Korištenjem zajedničkih oblika prevoza mogu se smanjiti troškovi putovanja i zagađenje životne sredine, te upoznati nove ljude i učiniti putovanje društvenijim. Dijeljenje omogućava i lakše kombinovanje različitih vrsta prevoza, zajednički prevoz u vožnji automobilom, biciklizam, javni prevoz.

Cilj ove kampanje je promocija zdravog načina života kao i ideja mobilnosti bez zagađenja životne sredine. Promocijom alternativnih načina prevoza postiže se poboljšanje načina života u urbanim sredinama i podiže ekološka svijest stanovništva.

U okviru "Evropske sedmice mobilnosti", u toku 2017. godine podržaće se i sprovođenje kampanje - Projekat EDWARD "Evropski dan bez poginulih na putu" (četvrtak, 21. septembar). Projekat EDWARD poziva učesnike u saobraćaju da se obavežu i da organizuju aktivnosti podizanja svijesti u cilju poboljšanja bezbjednosti na putevima.

Ova kampanja ima za cilj da ostvari napredak na smanjenju smrtnih slučajeva i povreda na putu, dok poslednje statistike pokazuju malo poboljšanje u poslednje dvije godine. Kampanja se vodi od strane evropske policijske mreže saobraćaja, ili TISPOL. Poruka ove kampanje je "Moje obećanje za bezbjednost na putevima".

Vrhunac "Evropske sedmice mobilnosti" predstavlja "Dan bez automobila" koji će se obilježiti u petak, 22. septembra 2017. godine.

Tog dana se u gradovima pojedine zone izdvoje isključivo za pješake, bicikliste i javni prevoz, a zatvore za ostala motorna vozila, te se provode različite aktivnosti u gradovima Evrope kako bi se promovisao razvoj biciklističkih i ostalih vidova nemotorizovanih kretanja.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju