utorak 11 decembar 2018
bsenfrdeitrusrsl

U Republici Srpskoj 370.000 vozila, pješaci i biciklisti najugroženiji u saobraćaju

BANJALUKA - U Republici Srpskoj se svake godine povećava broj registrovanih vozila, kojih trenutno ima više od 370.000, a pješaci i biciklisti su najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju, rečeno je u petak, 22. septembra 2017. godine na manifestaciji koja se u Banjaluci održava povodom obilježavanja 22. septembra- Međunarodnog dana bez automobila.

Na Trgu Krajine organizovan je saobraćajni poligon, na kojem su mališani od pet do devet godina imali priliku da prođu praktičnu obuku za bezbjedno učešće u saobraćaju.

Na poligonu je organizovano i takmičenje u spretnosti vožnje bicikla, koje predstavlja vid rekreacije, ali i promociju biciklističkog prevoza.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da se ova manifestacija održava u gradovima i opštinama širom Srpske, kako bi se skrenula pažnja svih učesnika u saobraćaju na koji način mogu doprinijeti njegovoj bezbjednosti.

"Cilj nam je i promovisati druge vidove prevoza, kao što je bicikl ili šetnja, kojima se može doprinijeti što manjem zagađenju životne okoline", rekao je Trninić novinarima.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao da je u Srpskoj trenutno više od 370.000 registrovanih vozila, od čega je oko 70.000 u Banjaluci.

"Osim toga, automobili su sve stariji, a samim tim su i sve veći zagađivači vazduha, te treba povesti računa i o ovom problemu", rekao je Babić.

On je naveo da se broj saobraćajnih nezgoda u Srpskoj godišnje kreće između 10 i 11 hiljada, te napomenuo da se iz godine u godinu samnjuje broj nezgoda sa smrtnim ishodom.

Prema njegovim riječima, cilj manifestacije je skrenuti pažnju na značaj pravilne upotrebe automobila, čuvanja životne sredine i korištenje alternativnih prevoza i svega onog što može poboljšati kvalitet života.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da je Grad u proteklom periodu dao doprinos promociji alternativnih načina prevoza, te pozvao sugrađane da što manje koriste automobile.

"Trebalo bi svi da što više koristimo pješačenje, bicikl ili javni prevoz, kako ne bismo doveli sebe u situaciju da nam vazduh postane vidljiv, jer smo tada u velikom problemu", rekao je Amidžić.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka Dragan Milošević rekao je da su pješaci i biciklisti jedna od ugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju, te pozvao vozače da se pridržavaju propisa i da prvenstvo u saobraćaju ustupe pješacima.

"Cilj ove manifestacije je bezbjednost u saobraćaju podići na što viši nivo, ali i promovisati sport i biciklizam kao zdrav način prevoza", rekao je Milošević.

Obilježavanje Dana bez automobila ove godine zajednički organizuju grad Banjaluka, Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Auto-moto savez Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, OEBS, te banjalučki prevoznici.

Svake godine od 16. do 22. septembra evropski gradovi obilježavaju Evropsku nedjelju mobilnosti koja se završava manifestacijom Dan bez automobila.

Slogan ovogodišnje nedjelje mobilnosti je "Čista, zajednička i inteligentna mobilnost".

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju