utorak 11 decembar 2018
bsenfrdeitrusrsl

U Donjem Žabaru i Pelagićevu odigrana saobraćajno-obrazovna predstava "Mirka"

DONJI ŽABAR, PELAGIĆEVO - Saobraćajno-obrazovna predstava "Mirka" odigrana je u četvrtak (5. oktobar 2017.) u osnovnim školama u opštinama Pelagićevo i Donji Žabar u organizaciji Auto-moto društva "Donji Žabar" i ima za cilj da školarce nauči bezbjednom ponašanju u saobraćaju.

Predstava "Mirka" izvodi se već tri godine, a organizuju je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto savez (AMS) RS u saradnji sa osnovnim školama.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da je ovu predstavu do sada vidjelo oko 11.000 djece uzrasta od šest do osam godina iz cijele Republike Srpske.

Radović je izrazio zadovoljstvo što u prošloj, ni u ovoj godini nijedno dijete u Srpskoj nije smrtno stradalo kao pješak, ističući da, ukoliko se želi zadržati takvo stanje, treba redovno organizovati edukacije djece.

On je najavio da je u planu uskoro sastanak sa predstavnicima opština Donji Žabar i Pelagićevo, na kojem će ih predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja upoznati o javnom pozivu za sufinansiranje projekata jedinica lokalne samouprave za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, kako bi i ove dvije opštine mogle predložiti određene projekte koji će biti u službi unapređenja saobraćaja.

Direktorica Osnovne škole "Donji Žabar" Dušanka Jovanović kaže da ova škola ima mnogo učenika iz područnih škola u Lončarima i Čović Polju koji svaki dan putuju na nastavu, te da je zbog toga važno pravilno ih edukovati o ponašanju u saobraćaju.

"Izuzetno je bitno da se ovakve edukativne predstave održavaju, s obzirom da su mnogi naši učenici putnici", kaže Jovanovićeva i dodaje da u ovoj školi upravo zbog toga postoji i saobraćajna sekcija.

Direktorica Osnovne škole "Vaso Pelagić" Olga Lazić izrazila je zadovoljstvo što su učenici ove škole danas imali priliku da još nešto nauče kada je u pitanju bezbjednost u saobraćaju.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nas konstantno podsjeća na to koliko je važna sigurnost i zaštita djece u saobraćaju", dodala je Lazićeva.

Portparol Auto-moto saveza Republike Srpske Perica Pećanac ističe da ovaj savez ulaže ogromne napore da bi zaštitio djecu, jer su ona najugroženija kategorija u saobraćaju.

"Nastojimo da što bolje povežemo opštine i gradove sa lokalnim auto-moto društvom kako bi što uspješnije preventivno djelovali", ističe Pećanac.

Učenicima su nakon predavanja postavljana pitanja iz bezbjednosti u saobraćaju, a najbolji su osvojili i bukvar pod nazivom "Deset lekcija koje život znače" u kojima su opisana osnovna pravila ponašanja u saobraćaju.

(Izvor: Srna, AMS RS)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju