utorak 11 decembar 2018
bsenfrdeitrusrsl

AMS RS na sastancima "EAC" u Briselu, predstavljene mogućnosti i kapaciteti pružanja usluga na teritoriji BiH i Evrope

BRISEL - Delegacija Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) učestvovala je prošle sedmice (16/19. oktobar 2017.) u Briselu na međunarodnoj konferenciji i panel diskusiji o pravcima unapređenja i daljeg razvoja saobraćaja u Evropi sa posebnim osvrtom na prestanak prodaje motornih vozila sa dizelskim i auto-gas pogonskim agregatima do 2027. godine u zemljama Evropske unije (EU).

Ovu međunarodnu konferenciju organizovala je evropska automobilistička asocijacija "European automobile clubs - EAC". Riječ je o asocijaciji koja broji šest auto-klubova iz Njemačke, Austrije, Slovačke i BiH sa skoro tri miliona članova, a sredinom ove godine AMS RS je postao njen punopravni član.

Generalni sekretar AMS RS Ranko Babić je tokom boravka u Briselu imao niz sastanaka sa čelnicima evropskih Auto-moto klubova, članicama međunarodne asocijacije "EAC" i na tim sastancima prenio iskustva iz 25-godišnjeg rada Auto-moto saveza, te mogućnosti i kapacitete AMS RS po pitanju pružanja usluga na teritoriji BiH i Evrope.

Babić je tokom sastanaka u Briselu predstavio i turističke, zdravstveno-rekreativne i druge potencijale Republike Srpske.

Delegacija AMS RS prisustvovala je radnoj konferenciji predstavnika članica "EAC", gdje je informisana o aktuelnoj problemima kada je u pitanju saobraćaj u EU.

Zbog afere "dizelgejt", koja je uzdrmala vodeće njemačke proizvođače automobila a naročito Folksvagen, EU će 8. novembra 2017. godine objelodaniti pravnu legislativu po pitanju prodaje i upotrebe vozila sa električnim, dizel i benzinskim motorima pogonjenih auto-gas sistemom u zemljama EU.

Očekuje se da taj dokument odgovori na najvažnije pitanje - koja godina će biti određena za konačnu zabranu korišćenja motornih vozila sa dizel i benzinskim motorima sa auto-gas sistemom?

Ono što može da obraduje stanovnike Republike Srpske jeste činjenica da će se Njemačka, Holandija, Austrija i Belgija uskoro rješavati motornih vozila sa dizelski pogonskim agregatima zbog posebnih taksi koje se očekuju primjenom nove pravne legislative.

Pretpostavlja se da će se dio vozila, koja neće ispuniti nove stroge EU norme, naći na tržištu BiH po znatno povoljnijim cijenama od dosadašnjih.

Jedno od tema sastanka bila je i najavljeno uvođenje vinjeta za korisnike autoputeva u Njemačkoj. Naime, Austrija je protiv Njemačke najavila tužbu nadležnom evropskom sudu zbog namjere Vlade Njemačke da se dio novca od prodaje vinjeta vraća vlasnicima vozila registrovanih u toj zemlji kroz poreske olakšice.

Moguće je da se tužbi pridruži i Holandija, jer smatra da je to diskriminacija vozača iz ostalih zemalja EU. Predstavnici Austrije traže od EU da reguliše jedinstven sistem naplate putarina u svim zemljama članicama - da li isključivo putem vinjeta ili po pređenim kilometrima.

U toku su rasprave na ovu temu u EU, a plan je da se do 2027. godine ukine sistem naplate putarina putem vinjeta i uvede sistem po pređenim kilometrima, čime bi se vlasnicima vozila sa električnim ili hibridnim pogonskim agregatima dale povoljnosti, odnosno popusti na putarine.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju