utorak 11 decembar 2018
bsenfrdeitrusrsl

Lubura: Učimo đake u Prijedoru kako da budu što uočljiviji tokom kretanja kolovozom

PRIJEDOR - Republičkom kampanjom pod nazivom "Budi vidljiv, ne budi figura" nastoji se povećati bezbjednost pješaka u saobraćaju, posebno noću, i smanjiti broj stradalih, izjavio je u petak (16. februar 2018.) Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske (RS), povodom održanog saobraćajno-obrazovnog predavanja za učenike nižih razreda Osnovne škole "Petar Kočić" u Prijedoru.

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS), Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto društvo "Prijedor" u petak su održali predavanje za učenike ove prijedorske škole i podijelili im slikovnice i bojanke "Deset lekcija koje život znače", kao i svjetloodbojne naljepnice i razglednice sa poštanskim markama.

Predstavnik AMS RS Jelica Lubura rekla je da će se u toku trajanja aktivnosti "Budi vidljiv, ne budi figura" prvenstveno obraćati pješacima da budu uočljivi kada se kreću kolovozom u noćnim časovima i u uslovima smanjene vidljivosti, jer statistike pokazuju da pješaci najviše stradaju zbog toga.

"Apelujemo da vozači voze sa povećanom opreznošću i smanjenom brzinom na onim dionicama gdje se očekuje povećano kretanje pješaka, a pogotovo u noćnim časovima", rekla je Lubura.

Prema riječima Milije Radovića, zabrinjava činjenica da je od 115 smrtno stradalih lica bilo 26 pješaka, što predstavlja oko 22 odsto ukupno stradalih na našim putevima.

"To pokazuje da moramo mnogo više raditi da povećamo njihovu bezbjednost. Problem su kako djeca, tako i stariji učesnici u saobraćaju, pogotovo kada se kreću noću u uslovima smanjene vidljivosti i kada ih vozači ne mogu uočiti na vrijeme. Zbog toga i vodimo ove kampanje da prenesemo poruku da nije dobro i nije bezbjedno noću se kretati kolovozom ako niste osvijetljeni i ne nosite svjetloodbojni prsluk ili neki drugi izvor svjetlosti", rekao je Radović.

U realizaciji preventivne kampanje "Budi vidljiv, ne budi figura" uključeni su Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, AMS RS i 49 Auto-moto društava, preduzeće "Pošte Srpske", osnovne škole i lokalne zajednice.

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju