utorak 22 januar 2019
bsenfrdeitrusrsl

Trninić: Vozači da probaju vožnju na snijegu i steknu znanje kako da reaguju u određenim situacijama

BANJALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić pozvao je u srijedu (28. februar 2018. godine) sve vozače da što opreznije voze u uslovima snijega, te da koriste zimsku opremu, kako bi bilo što manje udesa na putevima.

Trninić je povodom početka preventivne aktivnosti "Vozači, probajte vožnju po snijegu" rekao da je njen cilj da vozači budu upoznati sa opasnostima koje ih mogu zadesiti u toku vožnje po zimskim uslovima.

"Cilj je da vozači na bezbjednom poligonu vide šta znači vožnja po snijegu i ledu, kako bi prilikom svakodnevne vožnje znali kako da reaguju u određenim stuacijama", rekao je Trninić novinarima na Autodromu u banjalučkom naselju Zalužani.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić upozorio je da je u ekstremnim uslovima za vožnju najvažnije da vozači pripreme i sebe i vozilo za te uslove, odnosno da automobil ima zimske gume, očišćena stakla, ispravnu svjetlosnu signalizaciju, te da se pri vožnji ne prave nagli pokreti.

"Želimo naše vozače da pripremimo da bezbjedno učestvuju u saobraćaju, te smo im omogućili da na poligonu pokušaju što bezbjednije i brže voziti svoj automobil, uz asistenciju i savjete naših instruktora", rekao je Babić.

On je napomenuo da je jedna od osnovnih grešaka kod vozača nestrpljenje, kojeg ne smije biti u uslovima snijega i klizavog terena.

Babić je rekao da će ova obuka trajati i u četvrtak (1. mart), te izrazio nadu da će vozači pokazati interesovanje da na bezbjedan način testiraju svoje znanje o vožnji u zimskim uslovima.

Marko Raković, koji je došao da isproba bezbjednu vožnju po snijegu na poligonu, rekao je da vozi automobil 10 godina, te da mi je najveći izazov vožnja po uzbrdici, jer putevi nisu dovoljno očišćeni.

"Automobil koji vozim ima zadnju vuču i predstavlja problem kada je riječ o kretanju u zimskim uslovima, te sam došao da malo usavršim vožnju i steknem iskustvo", rekao je Raković.

Preventivnu aktivnost "Vozači, probajte vožnju po snijegu" organizovali su Auto-moto savez Republike Srpske i Auto-moto društvo "Banjaluka". Aktivnost se nastavlja u četvrtak (1. mart) od deset do 14 časova na karting stazi u Zalužanima.

Vožnju na snijegu mogu isprobati svi zainteresovani građani koji imaju važeću vozačku dozvolu B kategorije i vlastito registrovano vozilo, bez obzira na dužinu vozačkog staža i iskustvo.

Vozi se na unaprijed pripremljenoj i obilježenoj karting stazi (u krugu zalužanske kasarne) sa zadatim elementima. Vozači će imati priliku da testiraju pokretanje vozila iz mjesta, vožnju po snijegu i ledu po klizavom putu i kroz krivine, naglo kočenje i zaustavljanje na zaleđenoj površini. Vježbe će sprovoditi stručna lica AMS RS.

Svim zainteresovanim vozačima biće predstavljene specijalne naočari, tkz. "pijane naočari", koje simuliraju uticaj alkohola na organizam i ponuđena vožnja sa tim naočarima na karting stazi.

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju