utorak 22 januar 2019
bsenfrdeitrusrsl

Srbačkim traktoristima podijeljena žuta rotaciona svjetla i svjetloodbojne trake za prikolice

SRBAC - Republička saobraćajno-preventivna kampanja "Osvetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom" počela je danas (ponedjeljak, 12. mart 2018.) na platou ispred Sportske dvorane u Srpcu podjelom žutih rotacionih svjetala, svjetloodbojnih 3M traka i drugih preventivnih materijala za 30 vozača traktora iz srbačke opštine.

Vozačima traktora iz Srpca organizovano je savjetodavno predavanje i razgovor o značaju poštivanja propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, bezbjednog upravljanja traktorom, ali i bezbjednog prevoza lica i tereta na traktoru i traktorskoj prikolici.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) Ranko Babić istakao je važnost sprovođenja ove kampanje pred i tokom predstojećih proljećnih radova, jer ratari u jeku sjetve moraju imati ispravne traktore i radne mašine, te pravilno koristiti svjetlosnu signalizaciju.

"U saobraćaju je najopasniji neosvijetljeni traktor. Kao takav je teško uočljiv zbog čega najčešće dolazi do saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama. Ovom kampanjom želimo uticati na promjenu stavova kod vozača traktora kako bi na javnom putu učestvovali sa tehnički ispravnim traktorom, čistim i ispravnim svjetlosnosignalnim uređajima, koristili žuto rotaciono svjetlo, bezbjedno prevozili lica i teret na traktorskoj prilkolici, te poštivali saobraćajna pravila", istakao je Babić.

Dodao je da su posebno opasne situacije kada se druga lica prevoze na traktoru, pa je česta pojava da stradaju najbliži članovi porodica koji su se prevozili na blatobranu traktora ili prikolici.

Susret sa srbačkim ratarima organizovali su Auto-moto društvo "Srbac", AMS RS i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS. Kampanja "Osvetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom" trajaće do 31. marta ove godine i podržali su je Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i lokalne zajednice.

U utorak (13. mart) u 10 časova na parkingu iza Doma zdravlja u Istočnom Sarajevu (Ulica Stefana Nemanje 1), biće organizovana podjela žutih rotacionih svjetala i svjetloodbojnih 3M traka vlasnicima traktora iz ove opštine. Poslije toga, za vozače traktora biće održano savjetodavno predavanje u sali Skupštine grada Istočno Sarajevo, gdje će im se podijeliti i preventivni materijali.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju