utorak 23 april 2019
bsenfrdeitrusl

Ekipa Osnovne škole "Sveti Sava" iz Crnjelova najbolja na takmičenju "Djeca u saobraćaju 2018"

TESLIĆ - Ekipa Osnovne škole (OŠ) "Sveti Sava" iz Crnjelova kod Bijeljine pobjednik je finalnog republičkog saobraćajno-obrazovnog takmičenja učenika osnovnih škola iz Republike Srpske (RS) pod nazivom "Djeca u saobraćaju 2018", koje je u organizaciji Auto-moto saveza RS održano u 30. i 31. maja 2018. godine na sportskim terenima u Banji Vrućici kod Teslića.

U konkurenciji 38 timova, drugo mjesto zauzela je ekipa OŠ "Sveti Sava" iz Broda, dok je treće mjesto pripalo ekipi OŠ "Novak Pivašević" iz Stare Dubrave kod Čelinca.

Najbolja u kategoriji djevojčica bila je Anastasija Šavija iz OŠ "Jovan Dučić" iz Zalužana kod Banjaluke, dok je prvo mjesto u kategoriji dječaka zauzeo Ognjen Gajić, učenik OŠ "Sveti Sava" iz Crnjelova kod Bijeljine.

Takmičarka iz OŠ "Sveti Sava" iz Crnjelova Jovana Knežević osvojila je drugo mjesto u konkurenciji djevojčica, a treće Sara Moravac, učenica OŠ "Novak Pivašević" iz Stare Dubrave.

U kategoriji dječaka, drugo mjesto pripalo je Sergeju Dociću, učeniku OŠ "Novak Pivašević" iz Stare Dubrave, dok je treće mjesto pripalo Aleksandru Rađenoviću, učeniku OŠ "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da je zadovoljan statističkim pokazateljima o smanjenju broja djece stradale u saobraćajnim nezgodama.

"Normalno da nismo zadovoljni sve dok postoji ijedan stradali, ali statistika pokazuje da je taj broj znatno smanjen", izjavio je Trninić novinarima, ističući da zaslugu za to nose i Auto-moto savez Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i druge nadležne institucije i ustanove.

On je naveo da je cilj takmičenja "Djeca u saobraćaju" obrazovanje djece kao najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić ponovio je da se kroz edukativna takmičenja djeci najmlađeg uzrasta na vrijeme pružaju znanja o značaju poštivanja saobraćajnih pravila, kako bi se preduprijedile saobraćajne nezgode.

On je ocijenio da svijest učesnika u saobraćaju i dalje nije na zadovoljavajućem nivou bez obzira na preventivne akcija nadležnih institucija i ustanova Srpske.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović kaže da se evidentno smanjuje broj stradale djece-pješaka u saobraćaju, ali je veći broj stradalih u vozilu s obzirom na nedovoljan broj korištenja autosjedalice, svega 50 odsto.

On je kao pozitivne ocijenio napore AMS Republike Srpske da ovakvim takmičenjima obuhvati veći broj djece koja se upoznaju sa pravilima učestvovanja u saobraćaju, kao i sa pravilnim tehnikama vožnje bicikla, što ih čini bezbjednijim učesnicima u saobraćaju.

Predstavnik Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske Mira Bera pohvalila je takmičenje, s obzirom na to da djeca stiču neophodna znanja kako bi u budućnosti stasala u bezbjedne vozače i učesnike u saobraćaju.

Pobjednicima na takmičenju uručene su vrijedne nagrade (bicikli, tableti i školske torbe), kao i najboljima na konkursu za likovne i literarne radove za učenike druge trijade osnovnih škola na temu "Bezbjednost djece u saobraćaju", koji su raspisali Republički pedagoški zavod, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i AMS RS.

Takmičenje "Djeca u saobraćaju 2018" sprovedeno je u skladu sa Pravilnikom saobraćajno-obrazovnog takmičenja učenika osnovne škole Republike Srpske "Djeca u saobraćaju" i uvršteno u Kalendar takmičenja Republičkog pedagoškog zavoda za 2017/2018. godinu.

(Izvor: AMS RS, Srna)

 

OVDJE MOŽETE PREUZETI KONAČNE REZULTATE TAKMIČENJA "DJECA U SAOBRAĆAJU 2018":

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju