utorak 22 januar 2019
bsenfrdeitrusrsl

Završen Auto-reli "Kozara - Sutjeska 2018", najbolji u plasmanu grupa Kalaba i Milijaš

TJENTIŠTE - Drugim ispitom spretnosti na Tjentištu je u nedjelju (21. jul 2018.) završen dvodnevni saobraćajno-preventivni Auto-reli AMS RS "Kozara - Sutjeska 2018", a naviše umijeća pokazali su vozači iz Prnjavora, Trebinja i Jajca.

Na ovom tradicionalnom takmičenju četvorotočkaša, koje ima tradiciju dužu od pola vijeka, ove godine je učestvovalo 86 takmičara iz svih krajeva Republike Srpske i FBiH, podijeljenih u grupe "sprint", sa nešto bržim sportskim vozilima i "turist", u koju su svrstani vozači sa "običnim" vozilima.

Reli se sastojao iz ocjenske vožnje, jednog ispita tačnosti, dva ispita spretnosti i testa u poznavanju saobraćajnih propisa.

U generalnom plasmanu u obje grupe "Turist" i "Sprint" - trijumfovali su vozači iz Auto-moto društva "Prnjavor". U grupi "Sprint" najbolji je bio Ljubomir Kalaba, a u grupi "Turist" Ljubiša Milijaš.

Šezdesetčetvorogodišnji Kalaba kaže da od 1979. godine nije propustio nijedan reli na Sutjesci, pa za sebe može reći da je "veteran veterana".

Završnom takmičenju u Nacionalnom parku "Sutjeska" na Tjentištu prisustvovao je i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji je rekao da ovaj reli povezuje dva nacionalna parka, "Sutjesku" i "Kozaru".

"Cilj je da promovišemo poštovanje saobraćajnih propisa, a reli je ujedno i takmičarskog karaktera", rekao je Trninić.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić naveo je da reli doprinosi povećanju bezbjednosti saobraćaja.

"Učesnici su krenuli iz svojih društava i imali su ocjenske vožnje iz dva pravca - jedan iz Foče, drugi iz Gacka. Uz to su imali ispite na poligonu, kao i test u poznavanju propisa, koji je mnogim vozačima najteži i mogu reći da nismo zadovoljni koliko su znanja pokazali", rekao je Babić.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Strategiju upravljanja saobraćajnom bezbjednošću s ciljem da sobraćajne nezgode ne budu stihijske, već da se njihov broj smanji sistemskim rješenjima.

"Nadamo se da će trend opadanja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim da se nastavi i da ćemo doći jednog trenutka na one standarde kakvi su u svijetu", rekao je Babić.

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju