utorak 22 januar 2019
bsenfrdeitrusrsl

Prvi preventivni trening bezbjedne vožnje za motocikliste "Bezbjedna vožnja. Jedina koja traje!" održan u Banjaluci

BANJALUKA - Moto klub "Bezbjednost" Banja Luka je u saradnji sa Auto-moto savezom Republike Srpske (AMS RS), Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS i Međunarodnom policijskom asocijacijom - Regija Banjaluka, održao prvi trening bezbjedne vožnje za motocikliste pod nazivom "Bezbjedna vožnja. Jedina koja traje!".

Trening je održan od 3. do 5. avgusta 2018. godine i sastojao se od teoretskog i praktičnog dijela. Realizovali su ga licencirani instruktori iz Evropske unije, Slovenije i Srbije s ciljem povećanja svijesti o potrebi za bezbjednijim ponašanjem i pažljivim odnosom motociklista u saobraćaju.

Na teoretskom dijelu treninga bezbjedne vožnje, licencirani instruktorski tim je učesnicima pojasnio tehničke osnove i primjenu zakona fizike tokom vožnje, tehnike iznenadnog kočenja, moguće reakcije motocikla u krivinama i zanošenje, upravljanje motociklom, bezbjednosne uređaje na motociklu, reakcije u iznenadnim situacijama i nailaženje na prepreke, te se govorilo o gumama i zaštitnoj opremi.

Na praktičnom dijelu obuke ukazano je na greške koje su prisutne tokom vožnje, ali i vještine upravljanja, koje su učesnicima treninga omogućili da znaju kako da budu bezbjedni tokom vožnje, kao i kako da savladaju kritične situacije do kojih može doći.

Instuktori su učesnicima praktično pokazali kako da pripreme motocikl za vožnju, vježbe održavanja ravnoteže, upravljanje i vođenje motocikla, upravljanje motociklom tokom spore vožnje, tehniku vođenja pogledom, tehniku obrnutog upravljanja, iznenadno kočenje i slalom.

Prvi put je korišćeno trenažno vozilo, radari za mjerenje brzine, a među učesnicima su bile i tri žene koje su uspješno savladale sve postavljene zadatke.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju