Print this page

Građani Doboja isprobavali simulatore u okviru "Dana saobraćaja Republike Srpske 2019"

DOBOJ - Šesta po redu tradicionalna republička manifestacija "Dani saobraćaja Republike Srpske 2019" održana je u utorak (11. jun 2019.) na više lokacija u Doboju, a Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društvo "Doboj" su tom prilikom u Gradskom parku organizovali niz prezentacija - od simulatora uticaja bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača i suvozača do pokretnog poligona za obuku djece u saobraćaju.

Studenti Saobraćajnog fakulteta i gosti manifestacije su isprobavali simulatore putem kojih se sadašnjim i budućim učesnicima u saobraćaju želi ukazati na koje opasnosti može izazvati nepoštovanje saobraćajnih pravila i propisa.

"Cilj je da učesnicima u saobraćaju dočaraju stvarno stanje, da oni ne bi na svom ličnom iskustvu to doživili, odnosno da oni vide kako to djeluje i da im to bude stalno u glavi. Takođe, želja nam je da im to bude dodatni motiv, da što bezbjednije učestvuju u saobraćaju, radi bezbjednosti svih nas", izjavio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Pored nadležnog ministarstva, domaćini manifestacije su grad Doboj i Saobraćajni fakultet u ovoj lokalnoj zajednici, koja je najveći saobraćajni čvor u Srpskoj.

"Grad Doboj je bio ranije i još uvijek jeste saobraćajno čvorište. Kroz naš grad prolazi pruga, mi smo jedno od najvećih željeničkih čvorišta u jugoistočnoj Evropi. Takođe, kroz naš grad prolazi i Koridor 5c, a i na raskrnici smo autoputa Doboj - Banjaluka, prema Beogradu",  izjavio je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Auto-moto savez Srpske mjeri brzine kretanja vozila po svim putevima. Uskoro će biti rezultati, a prošle godine se pokazalo da je prosječna brzina kretanja vozila oko 76 kilometara na čas.

"Tamo gdje je ograničenje brzine 80 kilmetara na čas, vozači uglavnom voze ispod u prosjeku govorim, iako ima izuzetaka koji to udvostruče. Međutim, tamo gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na čas, nažalost vozači voze nešto ispod 80 kilometara na čas. Vozači su najodgovorniji na auto-putu, barem prema onome što mjerimo na auto-putu, jasno je da tamo voze najsigurnije, odnosno najmanje prekoračuju dozvoljenu brzinu vožnje", izjavio je generalni sekretar AMS RS Ranko Babić.

Sa Saobraćajnog fakuteta kažu da bezbjednost u saobraćaju razvijene zemlje dižu tzv. pametnim putevima, raskrsnicama i automobilima.

"Željeli bi da što prije i mi imamo te puteve i automobile, ali definitivno je da su i naši putevi iz godine u godinu sve bolji i bolji. Mi imamo sada novu mrežu auto-puteva, a i ovdje u gradu Doboju, ulice koje dobijaju jednu potpuno novu dimenziju", kazao je Zoran Ćurguz, dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju.

Partneri manifestaci bili su još Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i kompanija "M:tel".

" Ova kompanija je pokrenula kampanju za bezbjednost u saobraćaju pod nazivom  - Jedan poziv mijenja sve, ne koristi telefon dok voziš!. Ovo je peta godina kako pokrećemo kampanju za bezbjednost u saobraćaju" rekla je Milica Kondić, portparol kompanije "M:tel".

Manifestacija "Dani saobraćaja" poklapa se sa obilježavanjem Dana Saobraćajnog fakulteta. Na svečanosti su promovisana tri master inženjera saobraćaja i 99 svršenih inženjera saobraćaja sa ukupno osam smjerova.

(Izvor: Doboj info, foto: AMS RS)