subota 19 oktobar 2019
bsenfrdeitrusl

Učenici OŠ "Desanka Maksimović" u Stanarima učili pravila bezbjednog učešća u saobraćaju

STANARI - Stručni tim Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS u četvrtak (5. septembar 2019.) su za više od 60 učenika od prvog do trećeg razreda Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Stanara održali interaktivno saobraćajno-obrazovno predavanje pod nazivom "10 lekcija koje život znače".

Prisutnim učenicima su podijeljene slikovnice i bojanke "10 lekcija koje život znače", reflektivni privjesci "smajlići" i drugi obrazovni materijali. Sa učenicima se razgovaralo o osnovnim pravilima bezbjednog ponašanja u saobraćaju neophodnim za njihovo samostalno kretanje na putu od kuće do škole i obrnuto, a posebna pažnja je posvećena kretanju pješaka duž kolovoza noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Predavanje u Stanarima organizovano je u okviru republičke preventivne kampanje "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas", a koju od 1. do 30. septembra zajedno sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS sa AMD i lokalne zajednice.

Pješacima se tokom trajanja preventivne akcije "Budi vidljiv, ne budi figura" ukazuje na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom puta, u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, pješaci će biti podsjećani na njihovu obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka, kada se kreću kolovozom puta van naselja, noću i u uslovima smanjene vidljivosti, kao i na poštivanje pravila saobraćaja koja se odnose na kretanje pješaka.

Kampanjom se želi uticati i na vozače, kako bi smanjili brzinu kretanja i kretali se sa povećanom opreznošću na dionicama puteva, i zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka.

Vozačima će se ukazivati i na značaj ispravnosti i čistoće uređaja za osvjetljavanje puta, na vozilu, kako bi mogli na vrijeme uočiti pješake u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, pokušaćemo ukazati vozačima i licima koja se prevoze u vozilu, na potrebu korištenja svjetloodbojnog prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju