utorak 11 decembar 2018
bsenfrdeitrusrsl

U OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu biće ozvaničen početak kampanje "Budi vidljiv - ne budi figura"

Podjelom svjetloodbojnih prsluka i trakica, majica i slikovnica, kao i drugih saobraćajno-obrazovnih materijala đacima Osnovne škole "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu, u ponedjeljak (15. februar 2016. godine) u deset časova biće ozvaničen početak preventivne akcije "Budi vidljiv - ne budi figura", koja će se sprovesti na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Neđo Trninić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović i generalni sekretar Auto-moto saveza (AMS) RS Ranko Babić ukazaće mališanima te osnovne škole na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti i podsjeti ih na pravilno kretanje pješačkim površinama i kolovozom.

Preventivna akcija "Budi vidljiv - ne budi figura" trajaće do 29. februara i zajednički je sprovode AMS RS putem Auto-moto društava, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS.

Primarni cilj kampanje je da se podsjete pješaci na njihovu obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka kada se noću kreću kolovozom puta van naselja i u uslovima smanjene vidljivosti. Namjera je da se skrene i pažnja vozačima da u svakom trenutku mogu očekivati pješake na kolovozu, zbog čega moraju voziti propisanom brzinom i sa povećanom opreznošću.

Takođe, vozačima se namjerava ukazati koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista, a svjetlosne grupe čiste i ispravno podešene.

U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj tokom 2015. godine smrtno su stradala 34 pješaka. Većina saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim pješacima dogodila su se u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja ili uslovima smanjene vidljivosti van naselja, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta.

Realizacijom aktivnosti "Budi vidljiv - ne budi figura" očekuje se povećan oprez i bezbjednost svih pješaka u saobraćaju, a posebno starijih lica kao i povećanje njihove uočljivosti od strane vozača tokom noćnih uslova vožnje.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju