utorak 23 april 2019
bsenfrdeitrusl

Dubina gaznog sloja pneumatika nije zadovoljavalakod 17,29% vozila

  • %PM, %28 %632 %2016 %15:%feb

BANJALUKA - Auto-moto savez Republike Srpske je u periodu od 9. do 25. novembra 2012. godine, zajedno sa Auto-moto društvima, Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske,realizovaotradicionalnu akciju preventivne kontrole ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za vožnju u zimskim uslovima pod nazivom "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2012".

Kontrolom su obuhvaćena ukupno 956 vozila, tako da uzorak nije reprezentativan. U toku trajanja akcije na vozilima na kojima su utvrđene neispravnostivršilo se besplatno otklanjanje kvarova na svjetlosno – signalnim uređajima i uređajima za brisanje vjetrobrana, (zamjena sijalica, zamjena metlica brisača, podešavanje svjetala).

Vlasnici vozila imali su mogućnost da u sjedištima AMD u Republici Srpskoj takođe u navedenom periodu izvrše kontrolu pripremljenosti vozila za zimske uslove vožnje.

Prosječna starost kontrolisanih vozila iznosi 16,90 godina.

Analizom rezultata utvrđeno je da kod 16,41% kontrolisanih vozila svjetlosno signalni uređaji ne ispunjavaju zahtjeve za bezbjedno učešće u saobraćaju, a naročito u zimskom periodu.Dubina gaznog sloja pneumatika nije zadovoljavajuća kod 17,29% vozila. Sistem za brisanje vjetrobrana (brisač vjetrobrana) nije bio ispravan kod 7% vozila od ukupnog broja kontrolisanih vozila.U periodu kada se provodila aktivnost 10,18% vozila nije posjedovalo obaveznu opremu vozila koja je propisana na osnovu Pravilnika o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju da imaju vozila i osnovnim uslovima koje moraju da ispunjavaju uređaji i oprema u saobraćaju na putevima.U ovom periodu napominjali smo vozače i na zakonsku obavezu posjedovanja zimske opreme u periodu od 15. novembra ove do 15. aprila sledeće godine.

Od broja kontrolisanih vozila kod kojih je provjeravana 15,43% vrijednost rashladne tečnosti nije bila zadovoljavajuća.Nezadovoljavajuća vrijednostkočione tečnosti evidentirana je kod 39,06 % kontrolisanih vozila od broja kontrolisanih vozila kod kojih je provjeravana. Treba napomenuti da provjera kočione tečnosti nije vršena na nekoliko punktova zbog nedostatka kontrolnog uređaja.

Nakon što su utvrđene neispravnosti na vozilima izvršena je 149 intervencija pri čemu su otklonjene neispravnosti svjetlosno-signalnih uređaja na 121 vozila, dok je na 28 vozila otklonjena neispravnost  uređaja za brisanje vjetrobrana.

Ovdje možete pogledati rezultate aktivnosti "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2012":

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju