Новости

АМС РС и 49 АМД обиљежавају „Европску недјељу мобилности“ у Бањој Луци, Бијељини и Зворнику

БАЊА ЛУКА, БИЈЕЉИНА, ЗВОРНИК – Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) са 49 Ауто-мото друштава (АМД) и другим субјектима безбједности саобраћаја учествоваће од 16. до 22. септембра 2021. године у обиљежавању међународне манифестације „Европска недјеља мобилности“ низом саобраћајно-образовних и превентивних активности широм Републике Српске.

Тема овогодишње „Европске недјеље мобилности“ је „Одржива мобилност за здравији живот!“.

           Ако временски услови дозволе, АМС РС и АМД „Бања Лука“ у петак (17. септембар 2021.) ће на Тргу Крајине поставити полигон за практичну обуку дјеце предшколског и раношколског узраста у саобраћају и организовати такмичење у познавању саобраћајних прописа и вожњи бицикла на полигону спретности за све заинтересоване грађане од седам до 77 година.

Такмичење „Од 7 до 77 година“ спровешће се од десет до 12 часова сљедећим редослиједом:

  • 10 часова – пријава учесника за такмичење,
  • од 10 до 11 часова – тестирање из познавања прописа о безбједности саобраћаја,
  • од 11 до 12 часова – такмичење у вожњи бицикла на полигону спретности,
  • 12 часова – додјела вриједних награда.

           АМС РС и АМД „Сигурност“ Бијељина ће у понедјељак (20. септембар 2021.) од 11 до 13 часова на централном бијељинском тргу поставити полигон за практичну обуку дјеце предшколског и раношколског узраста у саобраћају и симулатор утицаја безбједносног појаса на тијело возача и путника у случају чеоног судара.

Поред тога, за 50 ученика првих и других разреда Основне школе „Свети Сава“ из Бијељине ће у 11.05 часова на главном тргу бити изведена саобраћајно-образовна представа „Фазонкове саобраћајне чаролије“. У случају кише представа ће се у истом термину извести у овој основној школи.

           Представа „Фазонкове саобраћајне чаролије“ биће изведена и у уторак у девет часова (21. септембар 2021.) на платоу Основне школе „Свети Сава“ у Зворнику за ђаке првих и других разреда у организацији АМС РС и АМД „Семафор“ из Зворника.

Сви заинтересовани Зворничани и Зворничанке ће у оквиру обиљежавања „Европске недјеље мобилности“ имати прилику истог дана од 11 до 13 часова да испробају утицај безбједносног појаса приликом чеоног судара на специјализованом симулатору АМС РС.

Поред наведених активности, Ауто-мото друштва ће у својим локалним заједницама обиљежити „Европску недјељу мобилности“ промотивним вожњама бицикла и шетњама на улицама затвореним за саобраћај, као и подјелом превентивних материјала и летака.