Новости

АМС РС примјер добре праксе у Европи у раду са најмлађим учесницима у саобраћају

БРИСЕЛ, БАЊА ЛУКА – Европски савјет за безбједност саобраћаја (European Transport Safety Council – ETSC) у најновијем извјештају навео је као примјер добре праксе рад Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС) са најмлађим учесницима у саобраћају кроз такмичење „Дјеца у саобраћају“.

ETSC сваке године објављује експертски извјештај под називом „Кључни принципи за безбједност саобраћаја и образовање на пољу мобилности“ у којем су наведене препоруке европским институцијама и чланицама овог Савјета на који начин да повећају безбједност ученика основних и средњих школа у саобраћају.

           У овом извјештају је наведено да АМС РС сваке године на територији Републике Српске, односно БиХ, спроводи такмичење „Дјеца у саобраћају“ на којем ђаци имају прилику да покажу теоријско знање из области познавања саобраћајних прописа и практично знање на полигону спретности.

Подсјетимо, Планом образовних и превентивних активности АМС РС и Календаром такмичења Републичког педагошког завода Републике Српске сваке године се спроводи саобраћајно-образовно такмичење ученика основних школа Републике Српске под називом „Дјеца у саобраћају“.

Такмичење се спроводи у складу са Правилником саобраћајно-образовног такмичења ученика основних школа Републике Српске „Дјеца у саобраћају“ на којем учествују екипе састављене од четири ученика, двије дјевојчице и два дјечака.

           Такмичење „Дјеца у саобраћају“, као и такмичење на нивоу БиХ које организују АМС РС и мостарски Ауто-мото савез у БиХ (АМСУБиХ) под називом „Дјеца у саобраћају – Сигурно у промету“, одржавају су у складу са правилима Свјетске аутомобилистичке федерације (FIA) под називом „FIA European Traffic Education Contest Rules“.

Три најбоље екипе са републичког такмичења „Дјеца у саобраћају“ одмјеравају знање и вјештине са најбољим екипама федералног такмичења „Сигурно у промету“.

Такмичење „Дјеца у саобраћају“ одржава се двије деценије и кроз ово такмичење до данас је прошло више од 20.000 ђака из свих основних школа Републике Српске. Манифестација има за циљ да оспособи и научи ученике да буду добри и одговорни учесници у саобраћају.