Новости

Бабић: На путевима Српске морају бити буду квалитетни, образовани и сигурни учесници у саобраћају

БАЊА ЛУКА – Симулацијама употребе безбједносног појаса на тијело возача и путника при чеоном судару и приликом превртања возила, као и саобраћајно-превентивним такмичењем за ученике бањолучке Средње техничке школе у уторак (1. јун 2021.) су на Тргу Крајине у Бањој Луци спроведене превентивне кампање „Лако је појас везати!“ и „Звони да де виде! Нека блиста бициклиста“.

Кампање „Лако је појас везати!“ и „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста“ имају за циљ да се повећа употреба безбједносних појасева током вожње код свих корисника возила на путевима Српске и да се возачима моторних возила скрене пажња на бициклисте и њихову рањивост у саобраћају, а бициклистима на опасности којима су изложени.

Заједнички их реализују Министарство саобраћаја и веза Републике Српске (РС), Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез (АМС) РС са 49 АМД и локалне заједнице, уз подршку компанија „Оптима група“ и „Viva company“ и медијску подршку Радио-телевизије РС.

           Награде за побједнике такмичења обезбиједили су друштвено одговорна компанија „Оптима група“,  АМС РС i „Viva company“.

Генерални секретар АМС РС Ранко Бабић истакао је да овај савез годишње организује више од 25 превентивно-образовних активности с циљем да на путевима буду квалитетни, образовани и сигурни учесници у саобраћају, било да је ријеч о пјешацима, бициклистима или возачима.

„Када су 2000. године МУП и АМС били једини на овом задатку, имали смо више од 250 погинулих у саобраћајним несрећама годишње и далеко већи број саобраћајних незгода, а далеко мање аутомобила на путевима“, подсјетио је Бабић.

Он је навео да је тада урађена студија која је показала да је само 1,7 одсто грађана Републике Српске користило појас, а да је низ превентивних активности и окупљање свих институција Републике Српске о том питању довео до тога да данас више од 70 одсто грађана користи појас.

Бабић је нагласио да је напредак огроман, али да то није резултат којим могу да буду задовољни јер развијене европске земље имају проценат употребе појаса већи од 95 одсто.

           Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић истакао је да се везивањем појаса на предњим и задњим сједиштима смањује ризик од тешког повређивања и смртних посљедица за 50 до 60 одсто.

„Бавим се вјештачењем саобраћајних незгода више од 25 година и, анализирајући повреде, јасно је да у многим случајевима не би дошло до тешког повређивања или смрти да су возачи, сувозачи или путници на задњим сједиштима користили појас“, рекао је Радовић новинарима.

Он је навео да је прије десет година, када је Агенција почела са радом, проценат везивања појаса на предњим сједиштима био испод 40 одсто, а данас је готово 80 одсто.

Радовић је навео да су резултат дале мјере свих надлежних органа, почевши од контрола које спроводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске, улагања у путну инфраструктуру Министарства саобраћаја и веза Српске, преко сталних кампања Агенције и АМС РС.

„Осим код возача и сувозача, кампања `Лако је појас везати!`, коју спроводимо, има за циљ да укаже и на законску обавезу правилног превоза дјеце у возилима. Правилним превозом дјеце, уз кориштење ауто-сједалица, значајно се смањује ризик од повређивања дјеце“, напоменуо је Радовић.

Према његовим ријечима, подаци говоре да је најлошији просјек када је ријеч о правилном превозу дјеце узраста од три до 12 година.

(Извор: Срна, АМС РС)