Новости

Бабић: Резултати рада у области безбједности саобраћаја уочљиви, још труда уложити да се смањи број погинулих

ЗВОРНИК – Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић изјавио је у уторак (21. септембар 2021.) у Зворнику да су резултати рада у области безбједности саобраћаја уочљиви, али да и даље треба уложити много труда да се смањи број погинулих учесника.

Бабић је истакао да су активности у области безбједности саобраћаја појачане у оквиру обиљежавања међународне манифестације „Европске недјеље мобилности“, па се и у Зворнику користи прилика да се допре до најмлађих учесника у саобраћају, као и свих осталих, да се упознају о опасностима које у саобраћају вребају.

           Износећи статистичке податке, Бабић је навео да је у 1998. години на путевима Републике Српске у саобраћајним несрећама погинуло 280, а у прошлој години нешто више од 100 лица, подсјетивши да је 1998. године у Српској било четири пута мање возила него данас.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић рекао је да је у Зворнику ученицима средње школе саобраћајног смјера и грађанима приказан уређај за симулирање превртања возила, гдје су упознати о томе шта значи сударна брзина и шта се дешава када човјек није везан појасом.

Крунић је казао да су васпитном обуком у саобраћају, у оквиру обиљежавања „Европске недјеље мобилности“ под слоганом „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“, обухваћени и ученици првих и других разреда основних школа, гдје се упознати о томе шта је пјешачки прелаз, семафор, као и о другим саобраћајним актуелностима.

           Подсјећајући да Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске ове године обиљежава 10 година рада, Крунић је рекао да се наредне године завршава првих 10 година Стратегије о безбједности саобраћаја, те се почиње правити план за нову стратегију у наредној деценији.

АМС РС са 49 Ауто-мото друштава (АМД) и другим субјектима безбједности саобраћаја учествују од 16. до 22. септембра у обиљежавању међународне манифестације „Европска недјеља мобилности“ низом саобраћајно-образовних и превентивних активности широм Републике Српске.

Тема овогодишње „Европске недјеље мобилности“ је „Одржива мобилност за здравији живот!“.

(Извор: Срна)