Besplatan prevoz

Vlada Republike Srpske i Auto-moto savez Republike Srpske su za sve građane koji svoja vozila registruju u Republici Srpskoj, od 01. 01. 2008. godine, uveli NOVO PRAVO koje nemaju ni jedni drugi vozači u zemljama okruženja i Evrope.

Zakonom o ovlašćenjima Auto-moto saveza Republike Srpske (Službeni glasnik RS br. 01/09) regulisano je da uplatom posebne naknade prilikom registracije vlasnici motornih i priključnih vozila stiču pravo na jednu besplatnu uslugu prevoza vozila oštećenog u saobraćajnoj nezgodi, te prevoz vlasnika vozila i ostalih putnika do željene destinacije, na teritoriji Bosne i Hercegovine, jednom godišnje. Prava besplatnog prevoza vozila i putnika u vozilu oštećenom u saobraćajnoj mogu se ostvariti samo putem Informativno-dispečerskog centra Auto moto saveza Republike Srpske, pozivom na broj 1285.

Odlukom Vlade Republike Srpske o visini posebne naknade koja se plaća prilikom registracije drumskih motornih vozila i priključnih vozila (Službeni glasnik RS br. 49/15) tačka 2. navedeno je da se posebna naknada za obavljanje ovlašćenja Auto-moto saveza Republike Srpske iz člana 8. Zakona o ovlašćenjima Auto-moto saveza (Službeni glasnik RS br. 1/09) plaća prilikom registracije drumskih motornih vozila i priključnih vozila, i to za: