Брзина

ИСТРАЖИВАЊЕ АМС РС: 44,08 одсто возача у 2016. години вози брзином већом од дозвољене у насељеним мјестима

БАЊАЛУКА – Према резултатима истраживања брзине кретања моторних возила на путевима у Републици Српској које је 2016. године спровео Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС), 44,08 одсто возача вози брзином већом од дозвољене у насељеним мјестима, док на путевима ван насеља, на дионицама са ограничењем од 60 километара на час, чак 58,23 одсто возача вози брже него што је дозвољено.

Резултати мјерења на дионицама ауто пута показују да, с обзиром на ограничење брзине на ауто путу од 130 километара на час (км/ч), 67,18 одсто возача поштује ограничење брзине, док 32,82 одсто возача на вози брзинама изнад ограничења.

АМС РС је на свим мјерним мјестима и у свим условима мјерења забиљежио брзину на узорку од 21.712 возила. Мјерним уређајима је забиљежена брзина кретања 11.458 возила у насељу, 8.109 ван насеља и 2.145 возила на аутопуту. Циљ истраживања је да се у 2016. години добију полазни индикатори безбједности саобраћаја који се односе на брзину у Републици Српској.

Резултати истраживања показују да возачи на свим локацијама и условима вожње (дан/ноћ) прекорачују ограничење брзине кретања до 10 км/ч. Разлози се могу наћи у томе што за прекорачење брзине до 10 км/ч у ЗООБС-у БиХ није прописана казнена одредба за овај прекршај. Возачи су свјесни да чинећи овај прекршај неће бити кажњени, а већина не посједује довољно знања о утицају на ризик настанка и тежине незгоде при повећању просјечне брзине за само 1 км/ч.

Проценат возача који у дневним условима вожње прекорачују брзину до 10 км/ч више од дозвољене креће се од 8.4 одсто у Бијељини до 36.3 одсто у Градишци, док је проценат прекорачења у ноћним условима вожње од 15.7 одсто у Бијељини до 26.5 одсто у Бањалуци.

Када су у питању брзине веће од од ограничења за 10 до 20 км/ч у условима дан/ноћ, тај проценат се креће од 2,3 одсто у Бијељини до 23,5 одсто у Источном Сарајеву, док се у ноћним условима вожње тај проценат креће се од 9,2 одсто у Бијељини до 27,1 одсто у Градишци.

Прекршаје у дневним условима вожње због вожње брзином која је за 20 до 30 км/ч већа од дозвољене највише праве возачи у Источном Сарајеву (10,1 одсто) и Фочи (5,6 одсто). У ноћним условима вожње највећи процент прекршилаца је у Градишци (19 одсто) и Фочи (7,6 одсто).

Подаци до којих се дошло мјерењем брзина кретања возила у насељу, ван насеља и на аутопуту несумњиво потврђују да је од стране возача у Републици Српској присутно непоштовање прописаног ограничења брзине, те да је вожња непрописном брзином један од основних узрока настанка саобраћајних незгода.

Прикупљање података о брзинама возила вршено је у сладу са Методологијом за мјерење брзине на магистралним путевима, градским улицама и ауто путевима у Републици Српској (АМС РС, мај 2016). Методологија је усаглашена са препорукама које су наведене у приручнику Сафетy Нет Д 3.8.

Мјерење брзине кретања возила вршено је радарским уређајем за статистичко праћење одвијања саобраћаја, са евидентирањем тренутка и брзине кретања, те опсегом мјерења брзине од 0-255 км/ч (Произвођач „Младост траде“ Зворник).

ОВДЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ПДФ ДОКУМЕНТ:

AMS_RS_Istraživanje_BRZINA_2016.pdf [3.5MB]