Истраживања АМС

Истраживање АМС РС: „Mosol“, „Limko“, „Vitrex“ и „Stakloper“ без, по људско здравље, штетног метанола

БАЊАЛУКА – Свега четири од 15 производа – текућина за прање вјетробранских стакала у зимским условима које се налазе на тржишту Републике Српске у свом саставу не садрже по људско здравље штетни метанол и то су „Мосол“, производ Рафинерије уља Модрича, „Лимко“, производ фирме „Дукат“ Бањалука, „Витреx“, производ фирме „Кими“ из Словеније и „Стаклопер“, производ фирме „Алфа цар“ из Хрватске.

Ово су резултати вишемјесечног истраживања Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС). АМС РС је истраживао присутност и количину метанола у 15 производа – текућина за прање вјетробранских стакала у зимским условима које се налазе на тржишту Републике Српске.

Метанол је веома отрован. Посљедице хроничног тровања (обично због удисања пара) су цироза јетре, сметње вида, па чак и сљепило, а код акутног тровања може наступити и смрт због парализе центра за дисање. Може нарушити плодност и здравље нерођеног дјетета (фетотоксични и тератогенски утицаји), а може оштетити очи и централни нервни систем ако у организам доспије гутањем или удисањем.

Метанол изазива умјерену надраженост коже. Гутање чак и малих количина метанола може изазвати сљепило или смрт. Посљедице несмртоносних доза могу бити мучнина, главобоља, бол у стомаку, повраћање и поремећај вида – од помућене слике до благе осјетљивости очију. (Извор: Унитед натионс Глобаллy Хармонизед Сyстем оф Цлассифицатион анд Лабелинг).

Детаљну анализу квантитативног састава смјеса органских спојева у 15 достављених, шифрованих узорака обавио је Централни испитни лабораториј Индустрије нафте ИНА у Загребу.

Према тој анализи, производ „Мосол“ Рафинерије уља Модрича, обиљежен под шифром X13, садржи 27,6 одсто етанола и 72,4 одсто воде. Производ „Лимко“, фирме „Дукат“ д.о.о Бањалука, обиљежен шифром X4, садржи 19,2 одсто етанола и 80,8 одсто воде. Производ Витреx“, фирме „Кими“ д.о.о Трзин из Словеније, обиљежен шифром X8, садржи 50 одсто етанола и 50 одсто воде, док производ „Стаклопер“ фирме „Алфа цар“ д.о.о Чаковец из Хрватске, обиљежен шифром X2, садржи 24,9 одсто етанола и 75,1 одсто воде.

Основни елемент за несмрзавање текућине за прање вјетробранских стакала у узорцима узетим из 11 производа који се налазе на тржишту Републике Српске, међу којима су један из РС, два из Федерације БиХ, пет из Србије, два из Нјемачке и један из Бугарске, је по људско здравље штетни метанол.

Како би истраживање садржаја и количине метанола у зимским текућинама за прање вјетробранских стакала било што објективније, АМС РС је формирао независну комисију, која је сипала узорке у неконтаминиране флаше и обиљежила их шифрама од X1 до X15. Шифровани узорци послани су на анализу у Централни испитни лабораториј Индустрије нафте ИНА у Загребу, док је листа са ознакама стављена у коверту, запечаћена и похрањена у сеф АМС РС до добијања резултата.

Независну комисију чинили су директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић, Мр. сц др Рената Хаџић, уредник редакције „Саобраћај и ми“ Миро Глигоревић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић и предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић.