Истраживања АМС

ИСТРАЖИВАЊЕ АМС РС: Око 62 одсто возача у 2017. години користило безбједносни појас

БАЊАЛУКА – Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) и Ауто-мото друштва (АМД) су и у 2017. години спровели истраживање употребе безбједносног појаса у возилима на путевима у Републици Српској и анализирајући податке добијене непосредним опажањем на терену (укупно путеви у насељу, ван насеља и аутопут), прије проведене кампање, добијено је да сигурносни појас користи 61,82 % возача у току вожње на путевима Републике Српске.

Након проведене једномјесечне кампање и повремених репресивних активности, те након извршеног другог бројања, забиљежено је да је 61,43 % возача користило безбједносне појасеве у возилима.

Спроведена кампања (превентивне и репресивне активности) у току 2017. године није утицала је на повећање употребе сигурносних појасева код возача (укупно локације у насељу, ван насеља и аутопут) у односу на резултате са првог бројања у току 2017. године.

Употреба сигурносног појаса повећана је у току 2017. године за 13 % у односу на прво бројање које је обављено у току 2016. године. Разлози повећања употребе појаса могу се наћи у већим казненим одредбама за не употребу сигурносних појасева код корисника возила, које су наведене у Закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који је ступио на снагу у фебруару 2017. године.

ОВДЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ РЕЗУЛТАТЕ ИСТРАЖИВАЊА (скраћено издање):

AMS_RS_Istrayivanje_POJAS_2017.pdf [1.76MB]