Истраживања АМС

Истраживање техничке исправности возила у 2017. години: предњачиле неисправности на кочионом систему

БАЊАЛУКА – Од укупно прегледаних 233 возила током превентивне активности „Да ли возите технички исправно возило – провјерите 2017“, 151 возило је било технички исправно, док је код 82 возила утврђена неисправност појединих елемената и уређаја.

Ауто-мото савез Републике Српске и Ауто-мото друштва спровели су у 2017. години традиционално истраживање „Да ли возите технички исправно возило – провјерите“ на укупно девет локација широм Републике Српске.

На покретном техничком прегледу извршена је контрола техничке исправности на 60 путничких моторних возила, док су на уређају за испитивање амортизера преконтролисана 233 моторна возила.

Просјечна старост контролисаних моторних возила износи 16,53 година.

Међу неисправностима моторних возила предњаче неисправности на кочионом систему (посебно кочиона течност), затим систему за освјетљавање и свјетлосну сигнализацију, те на елементима вјешанња и пнеуматицима.

Из свега овога се може закључити да је највише неисправности утврђено на активним елементима безбједности возила, што посебно забрињава јер сама њихова неисправност умногоме доприноси настајању саобраћајних незгода. У поређењу са резултатима акције из 2016. године биљежи се већи број исправних возила у односу на неисправна, те се може закључити да је стање нешто боље у односу на прошлу годину.

ОВДЈЕ можете преузети ПДФ верзију истраживања „Да ли возите технички исправно возило – провјерите 2017“:

Da_li_vozite_tehnicki_ispravno_vozilo_provjerite_2017_izvjestaj_AMS_RS.pdf [1.02MB]