Брзина

Истраживање: Возачи у Републици Српској мање поштују ограничења у насељеном мјесту него ван насеља

БАЊАЛУКА – Возачи у Републици Српској (РС) мање поштују ограничења брзине кретања возила у насељеном мјесту (ограничење 50 километара на час) него ван насеља (ограничење 60 километара на час), резултати су опсежног истраживања које су у оквиру републичке превентивне кампање „Нити једна брза вожња“ спровели Ауто-мото савез (АМС) РС и Министарство унутрашњих послова (МУП) РС.

Тимови АМС РС и МУП-а РС су током јуна и јула ове године спровели анонимно снимање саобраћаја на унапријед одређеним локацијама на подручју свих Полицијских управа МУП-а РС и том приликом утврдили да 69,18 одсто возача током вожње у насељеном мјесту поштује ограничење, док 84,53 одсто возача поштује дозвољено ограничење ван насеља.

Током овог истраживања укупно је регистрован пролазак 10.642 возила – у насељеном мјесту 2.320 возила, ван насеља 8.322.

           Највећа брзина кретања возила у насељеном мјесту, при ограничењу од 50 километра на час (км/ч), износила је 102 км/ч, а најнижа 21 км/ч. Иста најнижа брзина забиљежена је и током мјерења на путу ван насеља, гдје је дозвољена брзина била ограничена на 60 км/ч. Највећа брзина забиљежена је у Булозима код Пала – 139 км/ч.

Пребрзо се возило и на подручју Бањалуке, гдје је при ограничењу од 60 км/ч  забиљежена брзина од 124 км/ч, у Мркоњић Граду 119 км/ч , а Зворнику 115 км/ч.

Републичка превентивна кампања „Нити 1 брза вожња“ спроводи се од 19. јуна до 30. септембра и њом се жели утицати на промјену ставова код возача о важности поштивања саобраћајних прописа, нарочито када је у питању брзина.

Кампању заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, МУП РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, предузеће „Аутопутеви РС“, АМС РС са својих 49 Ауто-мото друштава и локалне заједнице.

Резултати мјерења брзине у насељу – ограничење 50 км/ч

Резултати мјерења брзине ван насеља – ограничење 60 км/ч