Новости

Јовица Ковачевић најбољи на првој етапи Ауто-релија АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“

ПРИЈЕДОР – Возач екипе 1 Ауто-мото друштва (АМД) „Лакташи“ Јовица Ковачевић укупни је побједник прве етапе традиционалног Ауто-релија АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“ која је вожена у петак (16. јул 2021.) на платоу Националног парка Козара на Мраковици.

Друго и треће мјесто у групном пласману припало је његовим тимским колегама, Недељку Банеки и Златку Булиги.

У класи 1 групе ТУРИСТ прво мјесто освојио је возач екипе АМД „Крајина“ Нијаз Харбаш. Друго мјесто освојио је возач екипе АМД „Прњавор“ Љубиша Милијаш, а треће возач екипе АМД „Козарска Дубица“ Љубан Топић.

Јовица Ковачевић побједник је у класи 2 групе ТУРИСТ, а друго и треће мјесто освојили су Недељко Банека и Златко Булига.

Прво мјесто у класи 3 групе ТУРИСТ освојио је возач екипе АМД „Бања Лука“ Горан Јеремић, док је друго мјесто припало возачи екипе 2 АМД „Лакташи“ Бобан Славнић. Треће мјесто освојио је возач екипе АМД „Бања Лука“ Мирослав Тешановић.

           Министар трговине и туризма Републике Српске (РС) Сузана Гашић изјавила је у петак на Мраковици током свечаног почетка Ауто-релија АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“ да Влада Српске и ово министарство подржавају све пројекте којима је циљ промоција туристичких дестинација, анимација људи и увођење активности које могу имати вишеструке користи.

„Овим путем желимо да промовишемо и безбједност у саобраћају. Поред свих напора које Министарство унутрашњих послова (МУП) РС спроводи, увијек треба више радити и боље, тако да се надамо да ћемо и овим пројектом допринијети свјесности и савјесности наших возача и безбједности саобраћаја на путевима Српске“, рекла је Гашићева новинарима.

Она је додала да се на овај начин спајају два национална парка и позвала учеснике не само да се такмиче него и да уживају у овим туристичким дестинацијама.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић каже да циљ релија није само да промовише спортске и ауто-мото активности него и да подигне саобраћајну културу на много већи ниво, као и безбједност у саобраћају, а поред тога и да промовише културно-историјско насљеђе националних паркова у Српској.

          „Сигуран сам да ће заинтересованост и учешће свих оних који су хтјели данас овдје бити с нама наставити традицију дугу 20 година јер овај пут има један шири значај. Желимо да то промовишемо и као туристички потенцијал, али и да остваримо основну улогу саме активности у циљу побошљања саобраћајне културе и саобраћајне безбједности“, навео је Ћорић.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да је ријеч о лијепој манифестацији коју подржава и град Приједор и да ће се видјети знање, умијеће, стручност и способност возача.

„Желимо да у наредним годинама то буде једна већа и масовнија организација, да буде што више људи овдје и да се укаже на важност и значај свега овога. Драго ми је видјети људе који су расположени и који су квалитетно припремили стазу и једва чекам да видим шта то возачи знају и јесу ли бољи од нас обичних возача“, поручио је Павловић.

Генерални секретар Ауто-мото савеза (АМС) РС Ранко Бабић рекао је да су шездесетих година прошлог вијека почели да се возе релији према Јајцу и Кумровцу и да је АМС тадашње СРБиХ преузео организацију Ауто-релија Сутјеска, а да је од њих 2001. наслиједио АМС Републике Српске.

„У почетку смо организовали посебно релије на Сутјесци, Козари, Борју и Добоју на много мјеста, да бисмо прије неколико година сазрела идеја да повежемо два национална парка, историју и туристичке дестинације“, подсјећа Бабић.

Он је указао на недостатак смјештајних капацитета на Козари, као и на то да је расположивих 140 кревета на Тјентишту попуњено и да су то ограничавајући фактори за већу масовност ове манифестације која је данас на Козари окупила 25 такмичара, а сутра их из Сарајева креће 110.

           Бабић је појаснио да су учесници подијељени у групе ТУРИСТ и СПРИНТ и да су сегменти релија испит знања, полигон спретности, оцјенска вожња у реалном саобраћају и испит тачности, а да је проглашење побједника планирано за недјељу у 13 часова на Тјентишту.

Међу гостима је Владимир Ђуран из бањалучког СУБНОР-а. Има 94 године и до почетка овог мјесеца имао је важећу возачку дозволу. Каже нека сада млађи возе, а поручује шта је најважније за безбједност саобраћаја.

„Врло важно је да возачи буду присебни при вожњи, да се не користе телефони, да се не пуши у ауту, да се пазе пјешаци и да се иде својом страном“, говори Ђуран.

Манифестацију коју традиционално организује АМС РС са својим Ауто-мото друштвима подржали су Министарство саобраћаја и веза РС, МУП РС, СУБНОР Републике Српске, градови Приједор и Источно Сарајево, општина Фоча и национални паркови Козара и Сутјеска.

Званичници су положили вијенац на меморијални зид Спомен-комплекса на Мраковици и присуствовали историјском часу.

Ауто-рели АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“ наставља се етапом 2 у суботу (17. јул 2021.) у Источном Сарајеву, одакле ће такмичари у 12 часова кренути према платоу Националног парка Сутјеска према заданом итинереру у групама ТУРИСТ и СПРИНТ.

Посљедњи такмичарски испит спретности и проглашење побједника одржаће се у недељу (18. јун 2021.) на Тјентишту.

(Извор: АМС РС, Срна)

ИСПОД преузмите резултате прве етапе Ауто-релија АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“ у PDF верзији: 

Пласман возача по класама етапе 1 Ауто-релија АМС РС Козара – Сутјеска 2021

Групни пласман возача етапе 1 Ауто-релија АМС РС Козара – Сутјеска 2021