Новости

Кампања „Буди видљив – не буди фигура“ спроведена у Приједору, Новом Граду, Костајници, Козарској Дубици и Градишци

ПРИЈЕДОР, НОВИ ГРАД, ГРАДИШКА – Републичка превентивна кампања „Буди видљив – не буди фигура“ спроведена је у петак (19. фебруар 2021.) у Приједору, Новом Граду, Костајници, Козарској Дубици и Градишци подјелом саобраћајно-образовних материјала становницима ових градова и општина.

Радници Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС) и Ауто-мото друштава (АМД) „Приједор“ из Приједора, „Уна“ из Новог Града, „Костајница“ из Костајнице, „Козара“ из Козарске Дубице и „Градишка“ из Градишке указивали су на опасности којима су пјешаци изложени приликом кретања коловозом пута, у ноћним и условима смањене видљивости.

          Током подјеле превентивних материјала наведеним градовима и општинама емитовани су аудио спотови кампање „БУДИ ВИДЉИВ – НЕ БУДИ ФИГУРА“ путем специјализованог разгласа постављеног на возилу АМС РС.

Кампања траје до 28. фебруара у више градова и општина Републике Српске и заједнички је спроводе АМС РС са 49 АМД, Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, друштвено одговорна компанија „Поште Српске“ и локалне заједнице.

Кампања има за циљ да се пјешацима скрене пажња на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом.

Кампањом се жели утицати и на возаче, како би смањили брзину кретања и кретали се са повећаном опрезношћу на дионицама путева и зонама гдје се може очекивати повећано кретање пјешака.

Возачима ће се указивати и на значај исправности и чистоће уређаја за освјетљавање пута, на возилу, како би могли на вријеме уочити пјешаке у ноћним и условима смањене видљивости. Возачима и лицима која се превозе у возилу говориће се и о потреби кориштења свјетлоодбојних прслука приликом напуштања возила на јавном путу.