Novosti

Kampanja „Budi vidljiv – ne budi figura“ sprovedena u Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici i Gradišci

PRIJEDOR, NOVI GRAD, GRADIŠKA – Republička preventivna kampanja „Budi vidljiv – ne budi figura“ sprovedena je u petak (19. februar 2021.) u Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici i Gradišci podjelom saobraćajno-obrazovnih materijala stanovnicima ovih gradova i opština.

Radnici Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društava (AMD) „Prijedor“ iz Prijedora, „Una“ iz Novog Grada, „Kostajnica“ iz Kostajnice, „Kozara“ iz Kozarske Dubice i „Gradiška“ iz Gradiške ukazivali su na opasnosti kojima su pješaci izloženi prilikom kretanja kolovozom puta, u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti.

          Tokom podjele preventivnih materijala navedenim gradovima i opštinama emitovani su audio spotovi kampanje „BUDI VIDLJIV – NE BUDI FIGURA“ putem specijalizovanog razglasa postavljenog na vozilu AMS RS.

Kampanja traje do 28. februara u više gradova i opština Republike Srpske i zajednički je sprovode AMS RS sa 49 AMD, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, društveno odgovorna kompanija „Pošte Srpske“ i lokalne zajednice.

Kampanja ima za cilj da se pješacima skrene pažnja na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom.

Kampanjom se želi uticati i na vozače, kako bi smanjili brzinu kretanja i kretali se sa povećanom opreznošću na dionicama puteva i zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka.

Vozačima će se ukazivati i na značaj ispravnosti i čistoće uređaja za osvjetljavanje puta, na vozilu, kako bi mogli na vrijeme uočiti pješake u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti. Vozačima i licima koja se prevoze u vozilu govoriće se i o potrebi korištenja svjetloodbojnih prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu.