Акције АМС РС

Мање од 50 одсто возача користило појас у 2016. години у Републици Српској

БАЊАЛУКА – Ауто-мото савез Републике Српске и Ауто-мото друштва су у оквиру кампање „Вежи се због оних које волиш“ спровели у 2016. години истраживање понашања корисника путничких и теретних возила и ставова возача о прихватању и употреби сигурносних појасева на подручју Републике Српске.

Током 2016. године истраживање се спроводило у два дијела, прије и после проведених превентивних и репресивних активности. Циљ провођења истраживања био је да се сагледа постојеће стање степена употребе сигурносног појаса код возача, сувозача и путника на задњим сједиштима у путничким аутомобилима, као и возача и сувозача у теретним возилима, ради његовог побољшања, као и праћење ефеката проведене кампање и репресивних активности у току 2016. године.

Анализирајући податке добијене непосредним опажањем возача на терену (укупно путеви у насељу, ван насеља и аутопут), прије проведене кампање у 2016. години, добијено је да сигурносни појас користи 48 % возача у току вожње на путевима Републике Српске. Након спроведене једномјесечне кампање и повремених репресивних активности, те након извршеног другог бројања, забиљежено је да 47 % возача користи безбједносне појасеве.

Спроведена кампања (превентивне и репресивне активности) у току 2016. године није утицала је на повећање употребе сигурносних појасева код возача (укупно локације у насељу, ван насеља и аутопут) у односу на резултате са првог бројања.

Метод истраживања који је кориштен како би се добио степен употребе сигурносног појаса јесте непосредно опажање на терену. Ставове возача о прихватању и употреби сигурносног појаса добили смо методом анкете возача.

Више података можете добити у ПДФ документу испод:

Преузми додатак:

Rezultati_akcije_Pojas_2016_1