Новости

Мјештанима Станара и Прњавора скренута пажња на опасности при преласку преко пружних прелаза

СТАНАРИ, ПРЊАВОР – Сви постојећи пружни прелази на подручју општина Станари и Прњавор адекватно су обезбијеђени одговарајућом саобраћајном сигнализацијом и на њима претходних неколико година није било саобраћајних незгода са смртним исходом, изјавио је у сриједу (28. април 2021.) послије обиласка пружних прелаза у овим општинама помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске (РС) Драган Станимировић.

Он је истакао да је на састанку са руководствима општина Станари и Прњавор разговарано о проблемима локалне заједнице по питању пружних прелаза у ранијем периоду.

Састанцима у Станарима и Прњавору присуствовали су начелници ових општина, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић, главни републички инспектор за саобраћај Данислав Драшковић, генерални секретар Ауто-мото савеза (АМС) РС Ранко Бабић, као и представници Министарства унутрашњих послова РС и предузећа „Жељезнице Републике Српске“ и „Путева Републике Српске“

Обиласци пружних прелаза у општинама Станари и Прњавор организовани су у оквиру републичке превентивне активности „Опрезни пазе на пружне прелазе“.

          Стручне екипе АМС РС и Ауто-мото друштава „Добој“ и „Прњавор“ дијелиле су превентивне материјале поводом ове активности, али и материјале у оквиру републичке кампање „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста“.

Кампања има за циљ да се возачима моторних возила скрене пажња на бициклисте и њихову рањивост у саобраћају, а бициклистима да се укаже на опасности којима су изложени и обавезама које морају да испуне за вријеме коришћења бицикла.

Према ЗОБС-у, бициклисти су обавезни да возе технички исправно бицикло, носе свјетлоодбојне прслуке за вријеме смањене видљивости и ноћу, посједују предње и задње свијетло, катадиоптере на предалама и точковима, као уређаје за давање звучних знакова.

Циљ кампање је да се да подршка позитивном понашању и знању које испољавају возачи двоточкаша, као и унапређење безбједности саобраћаја кроз информисање и промјену њихових негативних ставова, али и информисање и промјену ставова возача осталих моторних возила.

Очекује се да ће кампања допринијети смањењу броја саобраћајних незгода и броја погинулих бициклиста у њима у Републици Српској. (Извор: Срна)