Новости

Мотоциклисти са Трга Крајине послали поруку осталим возачима: ВОЗИ НАПРИЈЕД, ПОГЛЕДАЈ НАЗАД!

БАЊА ЛУКА – Колона мотоциклиста и ретро аутобус бањолучког мото клуба (МК) „Стршљен“ у сриједу (21. јул 2021.) увече су под пратњом возила и мотоцикала Полицијске управе Бања Лука и Ауто-мото друштва (АМД) „Бања Лука“ продефиловали улицама највећег града Српске скрећући пажњу другим возачима да су мотоциклисти ту око њих и да је ријеч о једној од најрањивијих категоријa учесника у саобраћају.

Они су тачно у 19 часова паркирали своје двоточкаше на Тргу Крајине и са припадницима Полицијске управе Бања Лука и радницима АМД „Бања Лука“ дијелили саобраћајно-образовне материјале и магнете са превентивним порукама.

           Помоћник командира у Полицијској станици за безбједност саобраћаја Радомир Броћета навео је да су Полицијска управа Бањалука и АМС РС израдили летак који садржи основна правила понашања учесника у саобраћају да би био смањен број саобраћајних незгода са повријеђеним лицима и повећана безбједност на путевима у Српској.

Броћета је рекао новинарима да је Полицијска управа Бањалука организовала 77 активности у сарадњи са Управом полиције.

„За вријеме спровођења превентивне кампање `Вози опрезно, путуј безбједно` у првих 20 дана јула на подручју града Бањалука није се догодила ниједна саобраћајна незгода са погинулим лицима, док је укупан број свих саобраћајних незгода мањи за 5,9 одсто у односу на исти период претходне године“, навео је он.

Генерални секретар АМС РС Ранко Бабић позвао је све учеснике у саобраћају да поштују законе и правила саобраћаја који, како је нагласио, нису измишљени да кажњавају, већ да помогну свима.

Он је рекао да је АМС РС увијек тамо гдје треба, да имају својих 49 АМД и прикупљају информације о проблемима у вези са саобраћајем.

           Предсједник МК „Стршљен“ Бањалука Синиша Праштало позвао је возаче моторних возила да обрате пажњу на мотоциклисте, који су једна од рањивијих категорија у саобраћају.

Ова активност спроводи се у оквиру републичких превентивних кампања „Вози опрезно, путуј безбједно!“ и „Ретро је ин! Вози напријед, гледај назад“ које имају за циљ да се скрене пажња возачима моторних возила на потребу повећаног опреза према возачима мопеда и мотоцикала, као најрањивијим учесницима у саобраћају.

Кампањама се жели утицати на возаче мопеда и мотоцикала да возе у складу са правилима саобраћаја, поштују саобраћајне прописе и користе заштитну опрему, првенствено заштитну кацигу како би се смањио број страдалих мотоциклиста у саобраћајним незгодама на путевима Српске.

Кампање „Вози опрезно, путуј безбједно!“ и „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад“ спроводе Министарство унутрашњих послова (МУП) РС, Министарство саобраћаја и веза РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са својих 49 АМД, мото клубови и локалне заједнице.

(Извор: Срна)