Новости

Најмлађи Требињци учили правила понашања у саобраћају, средњошколци „тестирали“ безбједносни појас

ТРЕБИЊЕ – Најмлађи становници града Требиња у петак (18. септембар 2020.) су у требињском централном градском парку имали прилику да уче основна правила понашања у саобраћају на полигону за обуку дјеце у саобраћају Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС), док је средњошколцима на симулатору превртања возила и симулатору чеоног судара демонстриран утицај безбједносног појаса на тијело возача и сувозача.

Ова саобраћајно-превентивна манифестација организована је у граду на Требишњици поводом међународне кампање „Европска недјеља мобилности“, а у њеној реализацији су, поред АМС РС и требињског Ауто-мото друштва „Херцеговина“, учествовали Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја и град Требиње.

Обиљежавању је присуствовао и министар саобраћаја и веза Српске Ђорђе Поповић, који је истакао да је ово значајан догађај, јер се на полигону уче правилна вожња и правила у саобраћају, а симулатори показују које су опасности усљед невезивања појаса.

Поповић је рекао да је познато да стање безбједности у саобраћају у Републици Српској није на завидном нивоу, те да се ради на томе да се оно поправи.

Он је указао да статистика говори да је тренд посљедњих година задовољавајући.

           „Трудићемо се да ове године тај тренд такође иде узлазном путањом, односно ка смањењу броја погинулих и мислимо да ће тако и бити. Овакав приступ и приступ који ми гајимо у Министарству саобраћаја и веза посљедњих година мора дати дугорочно резултате, овдје се морају аплицирати сва она рјешења у Европи која су дала резултате“, изјавио је Поповић новинарима.

Новица Крунић из Агенције за безбједност саобраћаја Српске истакао је да је циљ оваквих активности да се код најмлађих почне стварати саобраћајна култура како би се што безбједније понашали у саобраћају.

Василије Делић из Билеће, који је награђен на литерарном конкурсу о теми безбједности саобраћаја, рекао је да је кроз своје цртеже желио да укаже на то како се не треба понашати у саобраћају.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић указао је на важност да дјеца прије него што се почну кретати возилима и положе возачки испит, науче важност везивања појаса у аутомобилу.

Он је најавио да ће у наредном периоду у Требињу бити реализовани пројекти из безбједности саобраћаја уз подршку надлежних институција.

„Стационарни радари, обиљежавање пјешачких прелаза око школа биће приоритетно рјешавани, надамо се већ у току ове године“, рекао је Ћурић.

 (Извор: Срна)