Новости

Недељко Ћорић: Неопходно знање најмлађих о понашању у саобраћају подићи на већи ниво

ЛАКТАШИ – Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је у сриједу (1. септембар 2021.) да је заштита дјеце, као учесника у саобраћају, примарни циљ активности овог министарства и Агенције за безбједност саобраћаја Српске и да је неопходно знање најмлађих о понашању у саобраћају подићи на већи ниво.

Ћорић је послије саобраћајно-образовне представе „Мирка“, коју су за ученике Основне школе „Младен Стојановић“ у Лакташима организовали Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) и Ауто-мото друштво (АМД) „Лакташи“ нагласио да министарство креће са новом кампањом под слоганом „Возачи, школа је за нас, опрез је за вас!“.

„Посебну пажњу усмјеравамо на дјецу која су рањива категорија учесника у саобраћају. Желимо да приближимо родитељима њихову важност у свему овоме, али и другим учесницима у саобраћају“, рекао је Ћорић новинарима.

           Кампања „Возачи, школа је за нас, опрез је за вас!“ спроводи се на подручју цијеле Републике Српске, у периоду од 1. до 30. септембра 2021. године с циљем повећања нивоа безбједности дјеце у саобраћају, повећањем пажње возача почетком школске године у зонама школа, као и образовањем ученика, родитеља и наставника о правилном понашању дјеце у саобраћају и развоју свијести код свих учесника у саобраћају о безбједности дјеце у саобраћају.

Ову превентивну активност заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство просвјете и културе РС, Министарство унутрашњих послова (МУП) РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са 49 АМД, друштвено одговорна компанија „Оптима група“ и локалне заједнице.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истакао је да је прошле године, нажалост, петоро дјеце смртно страдало у саобраћају, од којих двоје до шест година и троје од шест до 13 година.

„Због тога и ове, као и претходних година, указујемо на то да много више пажње треба да усмјеримо на безбједност дјеце. Порука свим возачима је да у близини школа смање брзину, чак и испод ограничења, јер дјеца су непредвидива и за час истрче на улицу“, напоменуо је Радовић и поручио родитељима да поштују саобраћајне прописе и буду узор својој дјеци, те да их, сваки дан када долазе у школу, науче по једну лекцију из безбједности саобраћаја – како прећи улицу, како се кретати коловозом или ван коловоза и слично.

Полицијски инспектор Невена Ракић подсјетила је да МУП РС реализује акцију „Заштитимо дјецу у саобраћају“, која ће трајати наредних мјесец дана.

          „У оквиру акције полиција ће реализовати низ превентивних активности с циљем подизања на ни виши ниво безбједности дјеце као учесника у саобраћају“, казала је Ракићка.

Начелник општине Лакташи Мирослав Бојић истакао је да је у свим школама на подручју ове општине школска година почела без проблема, те да је у школу данас кренуло и 310 првачића.

Послије представе, дјеци су подијељене сликовнице и бојанке, као и едукативни материјали о понашању у саобраћају.

(Извор: Срна)