sreda 11 decembar 2019
bsenfrdeitrusl

"Evropska nedjelja mobilnosti 2019" u Republici Srpskoj - vozači, hodajte sa nama!

BANJALUKA - Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto društvima (AMD) i lokalnim zajednicama i ove godine od 16. do 22. septembra širom Srpske obilježava međunarodnu kampanju "Evropska nedjelja mobilnosti".

Tim povodom ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni sekretar AMS RS Ranko Babić će u četvrtak (19. septembar) u 10.30 časova na Trgu Krajine u Banjaluci obići pokretni poligon za obuku djece u saobraćaju koji je tu za banjalučke mališane postavljen u ponedjeljak (16. septembar) i promovisati ideju mobilnosti bez zagađenja životne sredine.

Poslije obilaska poligona planirano je druženje sa prvačićima iz banjalučkih osnovnih škola i podjela saobraćajno-obrazovnih bojanki i slikovnica, te svjetlo-odbojnih privjesaka za učeničke torbe - "smajliće".

Svake godine manifestacija "Evropska nedjelja mobilnosti" se fokusira na određenu temu u vezi sa održivom mobilnosti, a ovogodišnja ima naziv "Hodajte sa nama!". Cilj ove inicijative je rješavanje globalnog problema koji se tiče velikog broja vozila i veće upotrebe alternativnih vidova prevoza umjesto privatnih automobila.

Manifestacijom se podstiče kombinovanje različitih prevoznih sredstava u gradu, kako za putnike tako i za robu, čime se omogućava maksimalna iskorišćenost njihovih prednosti - smanjenje troškova prevoza, brzina putovanja, udobnost, pouzdanost...

Stručni tim iz AMS RS i Info-centra Evropske unije (EU) u BiH - kancelarija Banjaluka u utorak (17. septembar) je u okviru kampanje "Evropska nedjelja mobilnosti" održao saobraćajno-obrazovna predavanja za više od 150 učenika banjalučkih osnovnih škola "Branko Ćopić" i "Jovan Cvijić".

Poslije predavanja đacima su podijeljene saobraćajno-obrazovne bojanke i slikovnice, te svjetlo-odbojni privjesci - "smajlići" i narukvice.

Saobraćajni stručnjaci iz ovih organizacija u srijedu će u 14.30 časova u Banjaluci održati nova predavanja "Deset lekcija koje život znače" za prvačiće Osnovne škole "Ivo Andrić".

U okviru kampanje "Evropska nedjelja mobilnosti" podržaće se i sprovođenje projekta "EDWARD - Evropski dan bez poginulih na putu" kojim se pozivaju učesnici u saobraćaju da se obavežu i da organizuju aktivnosti podizanja svijesti u cilju poboljšanja bezbjednosti na putevima.

Sa ovim projektom želi se ostvariti napredak na smanjenju smrtnih slučajeva i povreda na putu. Evropska komisija je planirala da se do 2050. godine izbace iz upotrebe konvencionalna motorna vozila i da se do 2030. napreduje ka gradskoj logistici sa nultom emisijom izduvnih gasova u velikim gradovima.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju