Истраживања АМС

Обавезна замјена амортизера код 29,43% контролисаних возила у 2015. години

БАЊАЛУКА – Ауто-мото савез Републике Српске и Ауто-мото друштва су, у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске и Министарством унутрашњих послова Републике Српске, у периоду од 29. јуна до 17. јула 2015. године организовали и реализовали акцију под називом „Да ли возите технички исправно возило – провјерите 2015“.

Контрола техничке исправности моторних возила вршена је на покретном техничком прегледу и на мобилном уређају за испитивање амортизера, који су постављани на локацијама уз магистралне и регионалне правце у РС.

Уређај за испитивање амортизера није обавезан дио опреме на станицама техничког прегледа у Републици Српској, а неколицина станица ипак посједује овај уређај, те омогућавају возачима да провјере исправност овог елемента.

На уређају за амортизере у оквиру ове акције прегледано је укупно 265 возила и добијени су сљедећи резултати:

– код 138 возила (52,08%) утврђено је да су сви амортизери у добром стању те да није потребна замјена;

– код 49 возила (18,49%) је утврђено да је бар један амортизер истрошен око 50%, или је разлика између истрошености амортизера на истој осовини између 20 и 25%, те је потребна замјена у скорије вријеме;

код 78 возила (29,43 %) утврђено је да је истрошеност бар једног амортизера преко 70 %, или да је разлика између истрошености амортизера на истој осовини већа од 25%, и у овим случајевима је замјена тих амортизера ОБАВЕЗНА.

Овдје можете погледати резултате активности „Да ли возите технички исправно возило – провјерите 2015“:

Da_li_vozite_tehniYki_ispravno_vozilo_2015.pdf [846KB]