Новости

Од 1. априла престаје обавезно посједовање зимске опреме за сва моторна возила у Српској и БиХ

БАЊА ЛУКА – Обавезно посједовање зимске опреме за сва моторна возила у Републици Српској и БиХ од данас (1. април 2021.) престаје да важи према новом Правилнику о саобраћају у зимским условима, који је који је на снагу ступио 30. децембра 2020. године и објављен у Службеном гласнику БиХ (број 83/20).

Новим Правилником прописана су правила о одвијању у саобраћају у зимским условима, зимска опрема и период у којем је обавзно посједовање и употреба зимске опреме у саобраћају.

           Правилником је прописано да је зимска опрема обавезна од 1. новембра текуће до 1. априла сљедеће године. Од наведене обавезе су изузета моторна возила на два или три точка, као и четвороцикли, трактори на точковима и трактори на гусјеницама.

Под зимским условима саобраћаја на путевима сматра се ситуација када пада снијег и налази се на коловозу, на коловозу има угаженог и залеђеног снијега, пада киша и леди се на коловозу, те када је коловоз залеђен.

Зимска опрема обухвата пнеуматике за зимску употребу на свим точковима возила или пнеуматике за зимску употребу на погонским точковима и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Под зимском опремом сматрају се и пнеуматици за љетну употребу на свим точковима са одређеном дубином профила и ланцима за снијег, односно другим уређајима за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Пнеуматици на возилима морају одговарати димензијама декларисаним од стране произвођача, зависно од највеће допуштене брзине кретања возила и највећем допуштеном оптерећењу осовина на којима су пнеуматици постављени, те на истој осовини возила морају бити једнаки по димензијама, носивости, брзинској карактеристици, врсти, конструкцији, марки, произвођачу и типу.

У складу са наведеним Правилником, за вријеме зимских услова на путевима није дозвољен саобраћај моторним и теретним возилима са прикључним возилом која не посједују зимску опрему, као и возилима која посједују, а не користе зимску опрему.