Novosti

Odati priznanje svim službama koje pružaju pomoć učesnicima saobraćajnih nezgoda u Srpskoj

GRADIŠKA – Dan sjećanja na poginule u saobraćajnim nezgodama u Gradišci i Republici Srpskoj u prošloj godini obilježen je u utorak (23. novembar 2021.) na platou ispred Kulturnog centra u Gradišci realnom simulacijom saobraćajne nezgode i pružanjem prve pomoći povrijeđenim osobama

Pokaznu vježbu za učenike Gimnazije i njihove sugrađane izveli su članovi gradiških organizacija Crvenog krsta i Vatrogasne jedinice, Policijske uprave Gradiška i Auto-moto društva „Gradiška“, a uz podršku Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske (RS), Auto-moto saveza (AMS) RS i Gradske uprave.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović izjavio je da je u Srpskoj za deset mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo 87 lica, a 2020. godine 101 lice.

„Ne možemo biti zadovoljni i kada jedan život izgubimo, ali se nadamo se ćemo imati manje stradalih nego prošle godine. Idu nam praznici i zbog toga i apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da vlastitim primjerom učine sve da saobraćajnih nezgoda bude što manje“, rekao je Radović novinarima u Gradišci.

           Stručnjak na polju preventive u saobraćaju AMS RS Jelica Lubura rekla je da se ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve sobraćajnih nezgoda obilježava pod sloganom „Sjetimo se, podržimo i djelujmo“, kako bi se sjetili stradalih, podržali njihove porodice, ali i odali priznanje svim službama koje učestvuju u spašavanju i pružanju pomoći povrijeđenim u saobraćaju.

Sekretar Auto-moto društva „Gradiška“ Dejan Šljivić naveo je da je na području Gradiške prošle godine u sobraćaju poginulo pet lica, naglasivši da je najčešći uzrok tih nezgoda neprilagođena brzina kretanja vozila.

Načelnik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška Goran Milanović rekao je da su za deset mjeseci ove godine na području Gradiške u saobraćajnim nezgodama poginula četiri lica, 19 teško, a 119 lakše povrijeđeno.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Gradiša Borko Dević istakao je da su članovi Kluba mladih simulacijom spašavanja povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama ukazali na značaj pružanja prve pomoći u takvim situacijama.

Manifestaciju „Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“ u Srpskoj obilježavaju Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS sa auto-moto društvima i lokalnim zajednicama.

(Izvor: Srna, foto: AMS RS)