Новости

Одржана обука за труднице о њиховом безбједном учешћу у саобраћају и правилном превозу дјеце

БАЊА ЛУКА – Предавање за труднице о значају и правилној употреби дјечијих сједалица организовано је у петак (26. фебруара 2021.) путем видео линка за чланице бањолучког удружења „Радосница“ током којег је будућим мајкама представљено мноштво корисних информација о њиховом безбједном учешћу у саобраћају и правилном превозу дјеце.

Обуку трудница под називом „Значај и употреба дјечијих сједишта“ организовала је Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске (РС) у сарадњи са „In koncept“ из Сремске Митровице и уз подршку Ауто-мото савеза (АМС) РС, удружења „Радосница“ и предузећа „Бојпром“.

Маријана Јовановић, предавач са дугогодишњим искуством у овој области, пружила је трудницама мноштво савјета о везивању појаса у трудноћи, избору ауто сједалица, везивању појаса код дјеце…

          Послије предавања једна чланица овог удружења награђена је ауто сједалицом.

Ауто сједалице представљају безбједносни систем који се поставља на сједиште аутомобила а намијењен је превозу дјеце од рођења па до 12 година.

Ауто сједишта за малу дјецу, правилно постављена и урађена по ЕУ стандардима и обавезни заштитни појасеви за старију дјецу смањују негативни утјецај деакцелерације у сударима и стварају услове за подношљиве силе деакцелерације које узрокују модрице по тијелу и мање тјелесне повреде.

Ауто сједалица је систем који се поставља на сједиште аутомобила и за њега причвршћује аутомобилским појасевима или системом ISOFIX.

          Постављање дјетета у заштитни систем је подједнако важно како на дугим, тако и на кратким релацијама.

Да би дијете у сваком тренутку било безбједно, потребно је да се увек за вријеме превоза налази у заштитном систему (и када се превози до/од школе, вртића, продавнице, итд.).

На тај начин се код дјетета формирају исправне навике, и касније дијете не само да неће пружати отпор, него ће и само захтијевати да се превози у заштитном систему.

Више информација о ауто сједалицама можете сазнати у PDF брошури коју је израдила Агенција за безбедност саобраћаја Србије.

Дјечија ауто сједишта