Новости

Паљењем свијећа за настраде у саобраћају озваничен почетак кампање „Нити једна чаша прије вожње“

БАЊА ЛУКА – Републичка превентивна кампања „Нити једна чаша прије вожње“, чији је циљ повећање безбједности у саобраћају смањењем броја пијаних возача, озваничена је у сриједу (16. децембар 2020) у бањолучком парку Младен Стојановић паљењем свијећа за 118 смртно страдалих на путевима Републике Српске (РС) у 2019. години.

Кампању, која ће трајати до 31. јануара, спроводе Министарство саобраћаја РС, Министарство унутрашњих послова РС, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез Републике Српске, јединице локалне самоуправе и Радио-телевизија Републике Српске као медијски партнер.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Српске Ранко Бабић рекао је да постоје резултати кампање из ранијих година, али да нису сасвим задовољни.

          „Када погледамо да смо 1998. године или 1999. године, када је био неупоредиво мањи број регистрованих возила у Српској и неупоредиво мањи број пређених километара, имали много, чак дупло, већи број страдалих у саобраћајним незгодама, јасно је да кампање дају резултате, али нисмо довољно задовољни“, каже Бабић.

Он је додао да неће бити задовољни све док не буде смртно страдалих. Бабић истиче да је промјена ставова возача, али и грађана веома тежак посао.

Он је напоменуо да густина саобраћаја није пресудан фактор за број саобраћајних незгода и оно што се на терену дешава.

„Чини нам се да наши ставови према безбједности саобраћаја и поштовању саобраћајних прописа нису довољно урасли у нас и да нам то прави велики проблем зато што, ако не поштујем један саобраћајни пропис, у већини случајева не поштујем ни други и зато су ове кампање добре јер скрећу пажњу да сви страдамо и то се, нажалост, дешава свима“, каже Бабић.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да је циљ кампање да су укаже на проблем алкохола у саобраћају, односно колико однесе живота.

Он је изјавио новинарима у Парку Младен Стојановић у Бањалуци да се уз почетак кампање обиљежава и Дан сјећања на погинуле у саобраћајним незгодама јер се због вируса корона тај дан није могао обиљежити у новембру.

          „Табле са именима овдје, у парку, симболично приказују 118 смртно страдалих у саобраћајним незгодама у прошлој години“, навео је Радовић.

Он је поручио свим возачима да никада не сједају за волан ако су претходно конзумирали алкохол, истичући да ће тако највише учинити и за своју безбједност и безбједност других учесника у саобраћају.

За централни догађај у Парку Младен Стпојановић припремљено је 118 пластичних постоља са одштампаним именима која симболизују погинула лица свих националности на путевима у Републици Српској, док број 118 представља број погинулих у саобраћају у Српској у 2019. години.

Присутни су имали прилику да прислуже свијеће, а из специјализованог возила су пуштане поруке које се односе на кампању, дијељен је и промотивни материјал. (Извор: Срна)