Новости

Почела кампања „Буди видљив, не буди фигура“, за ђаке из Драгочаја биће изведена представа „Саобраћајне чаролије“

ЗВОРНИК, БАЊАЛУКА – Представници Ауто-мото друштва „Семафор“ Зворник и Полицијске управе Зворник су подјелом саобраћајно-образовних и других превентивних материјала својим суграђанима означили почетак републичке превентивне активности „Буди видљив, не буди фигура“, која ће се до краја фебруара ове године спроводити широм Републике Српске (РС).

Ову акцију заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова (МУП) РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС са 49 Ауто-мото друштава и јединице локалне самоуправе.

У оквиру ове активности је 18. фебруара у 12.30 часова планирана посјета Основној школи „Десанка Максимовић“ у Драгочају код Бањалуке, гдје ће се за ученике првог, другог и трећег разреда извести интерактивна представа „Саобраћајне чаролије“.

Ђацима ће бити подијељене сликовнице и бојанке „Десет лекција које живот значе“, као и свјетло-одбојни привјесци „смајлићи“, које ће дјеца моћи закачити на одјећу и школске торбе.

Према подацима МУП-а РС, кад је у питању старосна доб погинулих, највише погинулих је старије од 60 година. Скоро све незгоде догодиле су се у ноћним условима одвијања саобраћаја (већина незгода између 16 часова и 22 часа), ван насеља, на отвореном и неосвијетљеном дијелу пута.

Медијска кампања има за циљ да укаже пјешацима на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом у ноћним условима вожње, како се кретати правилно, да је неопходно носити флуросцентни прслук или неки други свјетлоодбојних предмета.

Такође, циљ кампање је указати возачима колико је битно да стакла на возилу буду чиста и да фарови буду исправно подешени и чисти, да приликом напуштања возила на јавном путу користе свјетлодобојни прслук.

Такође, циљ кампање је указати возачима колико је битно да стакла на возилу буду чиста и да фарови буду исправно подешени и чисти, да приликом напуштања возила на јавном путу користе свјетлодобојни прслук. Реализацијом акције „Буди видљив, не буди фигура“, очекује се повећан опрез свих пјешака у саобраћај, а посебно старијих лица и повећање њихове уочљивости од стране возача у ноћним условима вожње, као и опрез возача приликом вожње у насељу и кроз приградска насеља, као и већа техничка исправност уређаја за освјетљавање пута.