Новости

Полигон за дјецу у саобраћају и симулатори чеоног судара и превртања возила сутра на Тргу Крајине

БАЊА ЛУКА – Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС), Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото друштво (АМД) „Бања Лука“ и Град Бања Лука сутра (уторак, 1. јун 2021.) ће на Тргу Крајине реализовати републичке превентивне кампање „Лако је појас везати!“ и „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста“.

Сутра од 10.00 часова на Тргу Крајине за малишане из бањолучких предшколских установа биће доступан симулатор реалне раскрснице са семафорима, а од 11.00 часова за заинтересоване грађане и ученике Средње саобраћајне школе из Бање Луке симулатори утицаја безбједносног појаса приликом чеоног судара и превртања возила.

Средњошколци ће послије симулатора учествовати у такмичењу из познавања саобраћајних прописа и показати вјештине на полигону за испит спретности постављеном на Трг Крајине. Компанија „Нестро петрол“ обезбиједила је бицикле за женског и мушког побједника, а АМС РС школске ранчеве за освајаче другог и трећег мјеста.

           Присуство такмичењу и додјели награда најавили су министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић, градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић, генерални секретар АМС РС Ранко Бабић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Новица Крунић, представници Министарства унутрашњих послова РС и друштвено одговорних компанија „Оптима група“ и „Viva company“.

Кампање „Лако је појас везати!“ и „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста“ имају за циљ да се повећа употреба безбједносних појасева током вожње код свих корисника возила на путевима Српске и да се возачима моторних возила скрене пажња на бициклисте и њихову рањивост у саобраћају, а бициклистима на опасности којима су изложени.

Заједнички их реализују Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са 49 АМД и локалне заједнице, уз подршку компанија „Оптима група“ и „Viva company“ и медијску подршку Радио-телевизије РС.

САТНИЦА

ОД 10.00 ДО 17.00 ЧАСОВА – Обука дјеце предшколског и раношколског узраста на Полигону за саобраћајно-васпитну обуку дјеце у саобраћају,

ОД 11.00 ДО 12.00 ЧАСОВА – Демонстрација симулација утицаја безбједносног појаса на тијело возача и путника при чеоном судару и приликом превртања возила за ученике бањолучких средњих школа и заинтересоване грађане,

ОД 11.00 ДО 12.00 ЧАСОВА – Такмичење на полигону за испит спретности за ученике бањолучке Средње саобраћајне школе,

– 12.00/12.15 ЧАСОВА – Проглашење побједника и изјаве за медије.