Новости

Порука возачима: повећајте пјешачење и вожњу бициклима, смањите загађеност ваздуха у Српској, БиХ и Европи

БАЊАЛУКА – Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС) Ранко Бабић изјавио је у уторак (15. септембар 2020.) на бањалучком Тргу Крајине да је Бањалука град са позитивном и прихватљивом конфигурацијом за пјешачење и вожњу бицикла, те има предуслове да се смањи емисије угљеника и побољша квалитет ваздуха.

Бабић је поводом међународне манифестације „Европска недјеља мобилности“, која се сваке године обиљежава од 16. до 22. септембра у свим земљама Европе, подсјетио да АМС РС годинама обиљежава Дан без аутомобила и даје свој допринос у свим локалним заједницама гдје постоји Ауто-мото друштво.

„Са полигона за обуку дјеце у саобраћају шаљемо подршку европским настојањима да се до 2050. године стари континент ослободи угљеника у ваздуху. Шаљемо и поруку возачима из Бањалуке, Републике Српске и БиХ да више пјешачења и вожња бициклима помаже свима у њиховој околини, јер се њиховим физичким активирањем аутоматски смањује загађеност ваздуха у градовима и општинама у којима живе“, нагласио је Бабић.

Према његовим ријечима, дјеца у саобраћају, нажалост, најчешће страдају грешком одраслих.

          „Дјеца од најмањег узраста знају готово сва правила како да се самостално понашају, али не може дјете бити криво кад га родитељи не ставе у ауто-сједалицу, возе на предњем сједишту, држе у крилу, запале цигарету и на тај начин управљају возилом“, рекао је Бабић.

Он је позвао родитеље да личним примјером покажу свом дјетету како да се безбједно креће и како треба да се понаша у саобраћају.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да је овај град препознао значај екологије и алтернативних видова превоза, због чега је удвостучио километражу бициклистичких стаза, а располаже и са пет терминала и 40 бицикала у оквиру градског сервиса за изнајмљивање.

Он је истакао да ће град наставити и спровођење превентивних активности која се односе на безбједност грађана у саобраћају с циљем заштите најмлађих.

          „У настојању да алтернативни видови постају више прихватљиви за грађане трудимо се да се побољшамо квалитет јавног превоза“, рекао је Амиџић у оквиру обиљежавања међународне кампање „Европска недјеља мобилности“, гдје је са полигона за обуку дјеце у саобраћају постављеном на Тргу Крајине послата порука подршке Европском зеленом плану да Европа до 2050. године постане угљенично неутралан континент смањењем штетних гасова насталих у саобраћају, али и скренута пажња најмлађима за безбједно учешће у саобраћају.

Ову поруку послали су представници Министарства саобраћаја и веза РС, Министарства унутрашњих послова РС, Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), Агенције за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савеза Републике Српске и града Бањалуке.

Командир Полицијске станице за безбједност саобраћаја Бањалука Илија Смиљанић рекао је да бањалучка полиција у сарадњи са АМС РС и Градском управом активно учествује у обиљежавању међународне кампање „Европска недјеља мобилности“, те да ће на постављеном полигону најмлађи до 22. септембра моћи да науче правила ради безбједнијег учешћа у саобраћају.

Он је истакао да полиција интензивно учествује у превентивним кампањама и кроз предавања покушава дјецу да научи основним правилима понашања у саобраћају.

Вршилац дужности шефа теренске канцеларије ОЕБС-а Бањалука Синиша Петровић рекао је да обиљежавање „Европске недјеље мобилности“, осим безбједносног, има и наглашен еколошки аспект.

           Петровић је рекао да је заштита животне средине веома важан сегмент активности мисије ОЕБС-а у БиХ и да се зато подржавају овакве и сличне активности које доприносе подизању свијести о еколошким питањима и заштити животне средине, истакавши важност едукације од најраније доби о овим питањима.

„Европска недјеља мобилности“ одржава се сваке године од 16. до 22. септембра у свим земљама Европе и представља највећи догађај посвећен одрживом урбаном саобраћају.

Тема овогодишње „Европске недјеље мобилности“ је „Еколошки чиста мобилност“.

Циљ ове кампање је промоција здравог начина живота, као и идеја мобилности без загађења животне средине.

(Извор: Срна, АМС РС)