Новости

Поруке „Европске недјеље мобилности“ промовисане у Бијељини, првачићима посвећена посебна пажња

БИЈЕЉИНА – У оквиру међународне манифестације „Европска недјеља  мобилности“ у центру Бијељине је у понедјељак (20. септембар 2021.) постављен полигон за дјецу којим се симулира њихово безбједно учешће у саобраћају и низ садржаја којим се промовише кориштење алтернативних начина кретања, чиме се доприноси очувању природе.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске (РС) Новица Крунић рекао је да су дјеца у саобраћају врло угрожена категорија, иако они праве врло мало грешака, али су угрожени због грешака одраслих.

Он је истакао да је циљ ове и сличних акција стална едукација најмлађих за безбједно учешће у саобраћају, као и одгој дјеце усмјерен на очување природе кроз кориштење алтернативних начина кретања.

           На централном бијељинском тргу су средњошколци имали прилику да користе симулатор превртања возила и косу раван која дочарава удар возила, док су најмлађи на бициклима и као пјешаци пролазили полигон.

За ученике првог и другог разреда Основне школе „Свети Сава“ изведена је образовна представа „Фазонкове саобраћајне чаролије“.

Ученици из Угљевика Николини Тејић уручен је бицикл за освојено прво мјесто на републичком литерарном такмичењу о теми безбједност дјеце у саобраћају.

Тејићева каже да је написала пјесму о томе како родитељи треба да науче дјецу о безбједном учешћу у саобраћају.

Генерални секретар Ауто-мото савеза (АМС) РС Ранко Бабић подсјетио је да у близини мјеста гдје је повећана фреквенција дјеце возила треба да се крећу брзином корака.

Немања Митрић из градског Одсјека за саобраћај рекао је новинарима да је анкетирање грађана Бијељине показало жељу за уређењем више пјешачких и бициклистичких стаза.

Активности у Бијељини одржане под слоганом „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“ организовали су Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са Ауто-мото друштвом „Сигурност“ из Бијељине и град Бијељина.

(Извор: Срна)