Новости

Представа „Саобраћајне чаролије“ биће одржана сутра за више од 150 ученика ОШ „Десанка Максимовић“ у Драгочају

БАЊАЛУКА – Представници Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС) и Министарства унутрашњих послова (МУП) РС сутра ће (уторак, 18. фебруар 2020.) у 12.30 часова посјетити Основну школу „Десанка Максимовић“ у Драгочају код Бањалуке, гдје ће за више од 150 ученика првог, другог и трећег разреда бити изведена интерактивна саобраћајно-образовна представа „Саобраћајне чаролије“.

Посјета је организована у оквиру републичке превентивне кампање „Буди видљив, не буди фигура“, која ће се до краја фебруара ове године спроводити широм Српске. Ученицима ће послије представе бити подијељене сликовнице и бојанке „Десет лекција које живот значе“, као и свјетло-одбојни привјесци „смајлићи“, које ће дјеца моћи закачити на одјећу и школске торбе.

Превентивну кампању „Буди видљив, не буди фигура“ заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, МУП РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са 49 Ауто-мото друштава и јединице локалне самоуправе.

Према подацима МУП-а РС, кад је у питању старосна доб погинулих, највише погинулих је старије од 60 година. Скоро све незгоде догодиле су се у ноћним условима одвијања саобраћаја (већина незгода између 16 и 22 часа), ван насеља, на отвореном и неосвијетљеном дијелу пута. Реализацијом акције „Буди видљив, не буди фигура“, очекује се повећан опрез свих пјешака у саобраћај, а посебно старијих лица и повећање њихове уочљивости од стране возача у ноћним условима вожње, као и опрез возача приликом вожње у насељу и кроз приградска насеља, као и већа техничка исправност уређаја за освјетљавање пута.