Новости

Превентивне активности важне за смањење броја страдалих у саобраћајним незгодама у Српској

ПРЊАВОР – Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) организује превентивне активности како би скренуо пажњу учесницима у саобраћају да свако може да учествује у саобраћајној незгоди и да мора поштовати правила и прописе да би се њихов број смањио.

Ово је у четвртак (18. новембар 2021.) у Прњавору изјавила самостални стручни сарадник за превентиву безбједности у АМС РС Јелица Лубура.

Лубура је поводом обиљежавања међународне манифестације „Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода“ на централном прњаворском тргу истакла да су превентивне активности од великог значаја за побољшање статистичких показатеља када је ријеч о броју смртних исхода на путевима Републике Српске.

           У Прњавору је обиљежен Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода под слоганом „Сјетимо се, подржимо, дјелујмо“, а тема је смањење брзина. Организатор овог догађаја је Ауто-мото друштво (АМД) „Прњавор“, а подршку су дале прњаворске службе – Црвени крст, Ватрогасна јединица и Полицијска станица Прњавор.

„Тежи се да се брзине смање на чак оне од 30 километара на час јер су то брзине при којима се не дешавају смртна страдања у саобраћајним незгодама, посебно у којима учествују рањиве категорије као што су пјешаци“, рекла је Лубура.

Лубура је подсјетила да је у Републици Српској током 2020. године смртно страдало 101 лице, од којих је петоро на подручју општине Прњавор.

„Данас одајемо признање раду служби као што су Хитна помоћ, полиција, ватрогасци, службе помоћи на путу које уклањају возила оштећена у саобраћајним незгодама, службама које су свакодневно на лицу мјеста гдје се догодила саобраћајна незгода, пружају помоћ повријеђенима“, рекла је Лубура у новинарима.

           Представник прњаворског Црвеног крста Бојан Шипрагић каже да је од изузетног значаја познавање пружања прве помоћи при саобраћајној незгоди, али да нажалост у таквим ситуацијама већина људи, свјесно или несвјесно, паничи и нису у стању помоћи.

Замјеник старјешине прњаворских ватрогасаца Драган Миладиновић истакао је да ватрогасци често интервенишу при тешким саобраћајним незгодама у којима има повријеђених, због чега подржавају овакву активност.

У оквиру обиљежавања „Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода“ на платоу испред робне куће „Прима“ у Прњавору запаљене су свијеће за страдале са овог подручја, а одржана је и показна вјежба чланова Општинске организације Црвеног крста.

АМД „Прњавор“ изложило је возило које је учествовало у саобраћајној незгоди, а припадници Територијалне ватрогасне јединице Прњавор представили су опрему за извлачење повријеђених особа из возила оштећених у саобраћајним незгодама.

Манифестацију „Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода“ у Српској обиљежавају Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС са ауто-мото друштвима и локалним заједницама.

(Извор: Срна, фото: АМС РС)