Новости

Превентивни караван „Лако је алкохол одбити!“ до сада обишао 21 град и општину у Српској

БАЊА ЛУКА – Превентивни караван „Лако је алкохол одбити!“, за првих седам дана трајања републичке кампање, обишао је 21 град и општину у Републици Српској (РС) преносећи поруку да је алкохол један од најчешћих узрочника саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама.

Караван који носи поруку нове републичке превентивне кампање кренуо је 17. децембра 2021. године из Источног Сарајева и обишао је Фочу, Ново Горажде, Вишеград, Рогатицу, Соколац, Хан Пијесак, Власеницу, Милиће, Зворник, Бијељину, Доњи Жабар, Шамац, Модричу, Дервенту, Добој, Теслић, Котор Варош, Челинац, Градишку и Бању Луку.

           Радници ауто-мото друштава у сваком граду и општини у којој је боравио превентивни караван организовали су за средњошколце из тих локалних заједница презентацију утицаја алкохола на људско тијело путем такозваних „пијаних наочара“.

Кампања „Лако је алкохол одбити!“ заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез (АМС) РС са 49 ауто-мото друштава, локалне заједнице и друштвено одговорна компанија „Витинка“ уз медијску подршку Радио-телевизије РС.

Циљ спровођења кампање је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској кроз смањење броја возача који у саобраћају учествују под дејством алкохола.

Познато је да је алкохол један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама.

           Под утицајем алкохола погоршавају се психофизичке способности неопходне за безбједно учешће у саобраћају, односно слаби оштрина вида, продужава се вријеме реакције, слаби координација и прецизност покрета…

Повећава се самоувјереност, слаби критичност, смањује се осјаћај одговорности, а возач постаје неопрезан и склон непоштовању саобраћајних прописа.

Ризик од учешћа у саобраћајним незгодама и ризик од смртаног страдања расте са порастом концентрације алкохола у крви.

На основу статистичких података, у Српској се у периоду од јануара до новембра 2021. године догодило се 8.964 саобраћајних незгода. У тим незгодама смртно је страдало 92 лица, а 478 лица је задобило тешке тјелесне повреде. Провођењем кампање покушаће се утицати на промјену ставова возача, како не би управљали возилима у саобраћају, ако су под утицајем акохола.

У току трајања кампање возачи ће бити обавјештени о утицају алкохола на психофизичке способности које су битне за безбједно учешће у саобраћају, најчешћим грешкама које праве алкохолисани возачи, те посљедицама ризичних понашања у саобраћају.