Novosti

Probuditi svijest kod vozača da su alkohol i prebra vožnja najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda

PRIJEDOR, PALE, BANJA LUKA – Polaganjem vijenca i prisluživanjem svijeća na prijedorskom gradskom trgu, predstavnici Auto-moto društva „Prijedor“ i Policijske uprave Prijedor, zajedno s drugim partnerskim organizacijama, u utorak (16. novembar 2021.) su obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Pet smrtno stradalih u 2020. i osam u 2021. godini, od kojih tri maloljetna, crni je bilans saobraćajnih nesreća na području Prijedora.

           „Najčešći uzroci su neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola, koje policija nastoji suzbiti represivnim mjerama. Ova akcija je preventivnog karaktera, usmjerena na buđenje svijesti svih učesnika u saobraćaju s ciljem poboljšanja ukupne bezbjednosti na putevima“, rekao je načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović.

U obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i podjeli propagandnog materijala učestvovali su i predstavnici Crvenog krsta, vatrogasci i članovi Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Prijedora.

Predsjednik Savjeta Žarko Kovačević apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da odgovornim ponašanjem zaštite druge, a pogotovo najranjiviju kategoriju, djecu.

„Nažalost, ove godine je troje djece smrtno stradalo u saobraćajnim nesrećama na području Prijedora. Nadam se da se takvi slučajevi neće ponavljati“, rekao je Kovačević.

           Obilježavanje međunarodne manifestacije „Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“ nastavlja se u četvrtak i petak u Prnjavoru, Pelagićevu, Palama, Tesliću, Gradišci i Banjoj Luci.

U četvrtak (18. novembar) u 11 časova ispred robne kuće „Prima“ u Prnjavoru zapaliće se svijeće za pet smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama u 2020. godini na području Prnjavora, dok će se istog dana u 11.55 časova u ulici Nikole Tesle u Palama izložiti vozilo oštećeno u saobraćajnoj nezgodi i zapaliti svijeće za četiri osobe poginule na području ove opštine.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježiće se u četvrtak i u Modriči, a u petak na gradskom trgu u Tesliću, u Pelagićevu, Gradišci i Banjoj Luci.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u saobraćajnim nezgodama svake godine smrtno strada oko 1,35 miliona ljudi.

           Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se svake treće nedjelje u novembru, od 2005. godine.

Ove godine obilježava se 21. novembra pod sloganom „Sjetimo se. Podržimo. Djelujmo“. Manifestacija „Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“ u Srpskoj traje od 15. do 23. novembra, a sprovode je ministarstva saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto savez RS.

(Izvor: Kozarski vijesnik, AMS RS, foto: arhiva AMS RS)