Истраживања АМС

Просјечна старост контролисаних возила 16,63 године – резултати кампање „Безбједна вожња у зимским условима 2020“

БАЊА ЛУКА – Прегледом 957 возила током трајања републичке превентивне кампање „Безбједна вожња у зимским условима 2020“, која је спроведена од 2. до 27. новембра 2020. године у више градова и општина Републике Српске (РС), утврђено је da je 26,02 одсто није имали задовољавајућу вриједност кочионе течности, док 10,66 одсто није имало задовољавајућу вриједност расхладне течности.

Кампању „Безбједна вожња у зимским условима 2020“ спровели су стручни тим Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС), Ауто-мото друштава (АМД) и друштвено одговорне компаније „Оптима група“, уз подршку Министарства саобраћаја и веза РС, Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, Агенције за безбједност саобраћаја РС и локалних заједница.

          Циљ ове активности је повећање укупног степена безбједности у саобраћају и смањење броја саобраћајних незгода које настају због неправилне припреме возила за зимске услове вожње и начина вожње у зимским условима.

Током трајања ове камање контролисани су сљедећи параметри:

  • вриједност расхладне течности,
  • квалитет кочионе течности,
  • дубина газећег слоја пнеуматика,
  • свјетлосно-сигнални уређаји,
  • уређаји за брисање вјетробрана и пераче вјетробранског стакла,
  • пуњење акумулатора,
  • гасне инсталације,
  • опрема и прибор коју треба да посједују возачи на основу правилника,
  • исправности амортизера (на мјестима гдје је било могуће поставити тестер).

Возачима је током трајања кампање подијељено 5.000 брошура у којима је објашњен начин вожње у зимским условима и припрема возила за зимске услове вожње који су заједнички израдили АМС РС, Министарство саобраћаја и веза РС и МУП РС.

Поред брошуре возачима у току трајања акције вршена је замјена сијалица различитих врста на лицу мјеста.

          Радници „Оптима групе“ су возачима у току активности дјелили гребалице за скидање леда са стаклених површина, сервисне књижице за возила и течност за прање вјетробранског стакла „Мосол“.

Контрола урађаја на возилима и њихове припремљености за зимске услове вожње обављала се методом случајног одабира.

Просјечна старост контролисаних возила износи 16,63 година.

Анализом резултата утврђено је да код 14,21 одсто контролисаних возила свјетлосно-сигнални уређаји не испуњавају захтјеве за безбједно учешће у саобраћају, а нарочито у зимском периоду.

Дубина газећег слоја пнеуматика није задовољавајућа код 5,54 одсто возила, а која су контролисана од 15. новембра, тј. од обавезне употребе зимске опреме на путевима у Српској.

          Систем за брисање вјетробрана и вјетробранско стакло није било исправно код 3,97 одсто возила од укупног броја контролисаних возила.

У периоду када се проводила активност 6,37 одсто возила није посједовало обавезну опрему возила која је прописана на основу Правилника о димензијама укупној маси и осовинском оптерећењу возила, о уређајима и опреми коју морају да имају возила и основним условима које морају да испуњавају уређаји и опрема у саобраћају на путевима.

Након што су утврђене неисправности на возилима, извршено је 112 интервенција при чему су отклоњене неисправности свјетлосно сигналних уређаја на 108 возила. Преглед гасних инсталација је обављен на 58 возила, од чега је код шест возила утврђено да постоји цурење плина на појединим спојевима, док је код 52 возила инсталација била у потпуности исправна.

Више информација о резултатима кампање „Безбједна вожња у зимским условима 2020“ можете добити кликом на PDF документ испод.

Резултати републичке превентивне кампање Безбједна вожња у зимским условима 2020