Истраживања АМС

Прво бројање употребе бебједносног појаса на путевима Српске у 2019. години – 67 одсто возача користи овај вид заштите

БАЊАЛУКА – Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) и Ауто-мото друштва (АМД) су средином прве половине 2019. године спровели прво бројање употребе безбједносног појаса у возилима на путевима у Републици Српској и анализирајући податке добијене непосредним опажањем 27.231 возача на путевима у насељу, ван насеља и аутопуту утврдили да безбједносни појас користи 67 одсто возача у току вожње на путевима Републике Српске.

Бројање употребе појаса у возилима у Српској спроводи се од 2012. године у оквиру пројекта АМС РС под називом „Истраживање употребе безбједносних појасева током вожње на путевима у Републици Српској“.

На основу истраживања које је провео АМС РС у току 2018. године, након проведеног другог дијела истраживања (друго бројање), добијено је да сигурносни појас користи 67 % возача. Употреба сигурносног појаса остала је на истом нивоу као у току 2018. године (након другог бројања).

Анализирајући резултате добијене непосредним опажањем возача, посматрано по полу у периоду 2012/2019. година, уочено је да возачи мушког пола мање користе безбједносне појасеве у односу на возаче женског пола у току вожње на путевима Републике Српске.

Код возача женског пола степен употребе појаса већи је на путевима у насељу, ван насеља и аутопуту у односу на возаче мушког пола.

ОВДЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ПДФ ДОКУМЕНТ – РЕЗУЛТАТИ ПРВОГ БРОЈАЊА УПОТРЕБЕ БЕЗБЈЕДНОСНОГ ПОЈАСА У СРПСКОЈ У 2019.

Izvještaj_o_upotrebi_bezbjednosnog_pojasa_u_Srpskoj_-_prvo_brojanje_2019.pdf [712KB]