Новости

Ранко Бабић: Мијењати свијест код возача како би сачували животе пјешака у саобраћају

БАЊА ЛУКА – Републичка превентивна кампања „БУДИ ВИДЉИВ – НЕ БУДИ ФИГУРА“ почела је у четвртак (18. фебруар 2021.) у бањалучкој Основној школи „Мирослав Антић“ с циљем да се пјешацима скрене пажња на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом.

Кампања ће трајати до 28. фебруара и заједнички је спроводе Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) са Ауто-мото друштвима (АМД), Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, друштвено одговорна компанија „Поште Српске“ и локалне заједнице.

Ученицима су током посјете школи „Мирослав Антић“ у бањолучком приградском насељу Бистрица подијељене су сликовнице и бојанке „Десет лекција које живот значе“, разгледнице, свјетлоодбојни привјесци и други саобраћајно-образовни материјали.

          Генерални секретар АМС РС Ранко Бабић истакао је значај ових превентивних кампања, са циљем да се промијени свијест и ставови  пјешака о опасностима које вребају, уколико се не поштују саобраћајни прописи.

„То је тежак и дуготрајан посао, у којем наилазимо на много отпора, те је потребно да кренемо од најмлађих, али да уз то едукујемо и старије, који су најчешћи кривци за страдање дјеце у саобраћају“, рекао је Бабић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић рекао је да је неопходно дјецу од малих ногу учити како да се безбједно крећу.

„Желимо да их наоружамо знањем како да буду видљиви у саобраћају у вечерњим сатима“, рекао је Крунић новинарима.

Он је напоменуо да је почетак превентивне кампање обиљежен управо у школи у бањалучком насељу Бистрица, која има највише ђака пјешака.

          Главни инспектор у јединици полиције за безбједност саобраћаја Управе полиције МУП-а РС Данко Тунић је рекао да је циљ кампање повећати безбиједност пјешака, који су једни од најугроженијих категорија учесника у саобраћају.

„Прошле године је на путевима Републике Српске смртно страдало 15 пјешака у саобраћајним несрећама, од чега је троје дјеце, те је циљ ових активности да се спријече најгоре посљедице“, рекао је Тунић.

Директор Основне школе „Мирослав Антић“ Ђорђе Ђаковић истакао је значај што је ова кампања почела у овој школи, јер ђаци немају адекватну инфраструктуру за безбједно кретање.

„Школу похађа 170 ученика и ово је за њих био веома едукативан час, који ће им скренути пажњу на значај безбједног кретања од куће до школе и назад“, рекао је Ђаковић.

Током трајања кампање „БУДИ ВИДЉИВ – НЕ БУДИ ФИГУРА“ пјешацима ће се указивати на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом пута, у ноћним и условима смањене видљивости.

          Пјешаци ће се подсјећати на њихову обавезу употребе свјетлоодбојног прслука и других средстава за освјетљавање пјешака, када се крећу коловозом пута ван насеља, ноћу и у условима смањене видљивости, као и на поштивање правила саобраћаја која се односе на кретање пјешака.

Кампањом се жели утицати и на возаче, како би смањили брзину кретања и кретали се са повећаном опрезношћу на дионицама путева, и зонама гдје се може очекивати повећано кретање пјешака. Возачима ће се указивати и на значај исправности и чистоће уређаја за освјетљавање пута, на возилу, како би могли на вријеме уочити пјешаке у ноћним и условима смањене видљивости.

Такође, покушаће се указати возачима и лицима која се превозе у возилу, на потребу кориштења свјетлоодбојних прслука приликом напуштања возила на јавном путу.

(Извор: Срна)