Novosti

Ranko Babić: Mijenjati svijest kod vozača kako bi sačuvali živote pješaka u saobraćaju

BANJA LUKA – Republička preventivna kampanja „BUDI VIDLJIV – NE BUDI FIGURA“ počela je u četvrtak (18. februar 2021.) u banjalučkoj Osnovnoj školi „Miroslav Antić“ s ciljem da se pješacima skrene pažnja na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom.

Kampanja će trajati do 28. februara i zajednički je sprovode Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) sa Auto-moto društvima (AMD), Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, društveno odgovorna kompanija „Pošte Srpske“ i lokalne zajednice.

Učenicima su tokom posjete školi „Miroslav Antić“ u banjolučkom prigradskom naselju Bistrica podijeljene su slikovnice i bojanke „Deset lekcija koje život znače“, razglednice, svjetloodbojni privjesci i drugi saobraćajno-obrazovni materijali.

          Generalni sekretar AMS RS Ranko Babić istakao je značaj ovih preventivnih kampanja, sa ciljem da se promijeni svijest i stavovi  pješaka o opasnostima koje vrebaju, ukoliko se ne poštuju saobraćajni propisi.

„To je težak i dugotrajan posao, u kojem nailazimo na mnogo otpora, te je potrebno da krenemo od najmlađih, ali da uz to edukujemo i starije, koji su najčešći krivci za stradanje djece u saobraćaju“, rekao je Babić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić rekao je da je neophodno djecu od malih nogu učiti kako da se bezbjedno kreću.

„Želimo da ih naoružamo znanjem kako da budu vidljivi u saobraćaju u večernjim satima“, rekao je Krunić novinarima.

On je napomenuo da je početak preventivne kampanje obilježen upravo u školi u banjalučkom naselju Bistrica, koja ima najviše đaka pješaka.

          Glavni inspektor u jedinici policije za bezbjednost saobraćaja Uprave policije MUP-a RS Danko Tunić je rekao da je cilj kampanje povećati bezbijednost pješaka, koji su jedni od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju.

„Prošle godine je na putevima Republike Srpske smrtno stradalo 15 pješaka u saobraćajnim nesrećama, od čega je troje djece, te je cilj ovih aktivnosti da se spriječe najgore posljedice“, rekao je Tunić.

Direktor Osnovne škole „Miroslav Antić“ Đorđe Đaković istakao je značaj što je ova kampanja počela u ovoj školi, jer đaci nemaju adekvatnu infrastrukturu za bezbjedno kretanje.

„Školu pohađa 170 učenika i ovo je za njih bio veoma edukativan čas, koji će im skrenuti pažnju na značaj bezbjednog kretanja od kuće do škole i nazad“, rekao je Đaković.

Tokom trajanja kampanje „BUDI VIDLJIV – NE BUDI FIGURA“ pješacima će se ukazivati na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom puta, u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti.

          Pješaci će se podsjećati na njihovu obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka, kada se kreću kolovozom puta van naselja, noću i u uslovima smanjene vidljivosti, kao i na poštivanje pravila saobraćaja koja se odnose na kretanje pješaka.

Kampanjom se želi uticati i na vozače, kako bi smanjili brzinu kretanja i kretali se sa povećanom opreznošću na dionicama puteva, i zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka. Vozačima će se ukazivati i na značaj ispravnosti i čistoće uređaja za osvjetljavanje puta, na vozilu, kako bi mogli na vrijeme uočiti pješake u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti.

Takođe, pokušaće se ukazati vozačima i licima koja se prevoze u vozilu, na potrebu korištenja svjetloodbojnih prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu.

(Izvor: Srna)